Home » Istorie » Sarcofagul misterios, descoperit sub Catedrala Notre-Dame, va fi deschis

Sarcofagul misterios, descoperit sub Catedrala Notre-Dame, va fi deschis

Publicat: 19.04.2022

Sarcofagul găsit în adâncurile Notre-Dame va fi deschis în curând, permițând oamenilor de știință să studieze rămășițele umane.

Un misterios sarcofag de plumb, descoperit în măruntaiele catedralei Notre-Dame din Paris, după ce aceasta a fost devastată de un incendiu, va fi în curând deschis și secretele sale vor fi dezvăluite, au declarat arheologii francezi.

Anunțul a fost făcut cu doar o zi înainte de cea de-a treia aniversare a infernului care a cuprins monumentul gotic din secolul al XII-lea, care a șocat lumea și a dus la un proiect masiv de reconstrucție.

În timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstruirea vechii turle a bisericii, muncitorii au găsit sarcofagul bine conservat, îngropat la 20 de metri sub pământ, printre țevile de cărămidă ale unui sistem de încălzire din secolul al XIX-lea.

Un sarcofag în formă de om

Dar se crede că este mult mai vechi – posibil să fie din secolul al XIV-lea. Oamenii de știință au analizat deja sarcofagul cu ajutorul unei camere endoscopice, dezvăluind partea superioară a unui schelet, o pernă de frunze, țesături și obiecte încă neidentificate.

Sarcofagul a fost extras din catedrală, au declarat reprezentanții Institutului Național de Cercetare Arheologică (INRAP) din Franța, în cadrul unei conferințe de presă.

În prezent, acesta este păstrat într-un loc sigur și va fi trimis la Institutul de Medicină Legală din orașul Toulouse.

Experții criminaliști și oamenii de știință vor deschide apoi sarcofagul și îi vor studia conținutul, pentru a identifica sexul și starea de sănătate anterioară a scheletului, a declarat arheologul principal Christophe Besnier, adăugând că ar putea fi folosită tehnologia de datare cu carbon.

„O practică de înmormântare extrem de rară”

Observând că a fost găsit sub o movilă de pământ care avea mobilier din secolul al XIV-lea, Besnier a spus că „dacă se dovedește că este de fapt un sarcofag din Evul Mediu, avem de-a face cu o practică de înmormântare extrem de rară”.

De asemenea, ei speră să determine rangul social al decedatului. Având în vedere locul și stilul de înmormântare, se presupune că aceștia se aflau printre elitele vremii lor.

Cu toate acestea, șeful INRAP, Dominique Garcia, a subliniat că trupul va fi examinat în conformitate cu legile franceze privind rămășițele umane.

„Un corp uman nu este un obiect arheologic”, a spus el. „Fiind vorba de rămășițe umane, se aplică codul civil, iar arheologii îl vor studia ca atare”.

După ce vor termina de studiat sarcofagul, acesta va fi returnat „nu ca obiect arheologic, ci ca bun antropologic”, a adăugat Garcia, potrivit Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un sarcofag antropomorf, descoperit printre noile morminte dezvăluite sub Catedrala Notre-Dame

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

Sarcofag roman cu două schelete, descoperit în Marea Britanie

Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase