Home » D:News » Peșterile antice din Ucraina sunt amenințate de dezvoltatori

Peșterile antice din Ucraina sunt amenințate de dezvoltatori

Peșterile antice din Ucraina sunt amenințate de dezvoltatori
„Orașul Peșterilor”, Crimeea. Foto: Profimedia
Publicat: 31.12.2022

Arheologii spun că peșterile antice din Ucraina trebuie să fie conservate pentru „valoarea lor culturală incontestabilă”.

Dmytro Perov se afla la slujba lui de zi cu zi, analizând cererile de planificare pentru consiliul orașului Kiev, când a văzut o adresă familiară: cea a unei case părăsite din centrul Kievului construită de familia sa la sfârșitul anilor 1800, care a fost confiscată de bolșevici.

Proprietarii terenului doreau acum să construiască pe el și făcuseră afirmația improbabilă că biroul lor are sediul în acea casă, despre care Perov știa că nu are acoperiș și că pereții sunt prăbușiți.

Peșterile antice din Ucraina, de la mit la realitate

Când era copil, bunica lui Perov spunea că undeva pe pământul din jurul fostei case a familiei se zvonește că existau unele dintre peșterile antice din Ucraina. El a descris-o ca pe o „mică legendă a familiei”.

Ucraina găzduiește câteva complexe de peșteri, dintre care majoritatea au fost construite de călugări, cea mai faimoasă fiind Pecherska Lavra (Mănăstirea din peșteră), din Kiev.

Perov a decis că aceasta ar putea fi ultima lui șansă de a descoperi dacă povestea bunicii lui era adevărată. El și prietenii lui, care, ca și el, sunt activiști pentru conservare, au mers la fața locului și s-au cățărat în jurul ruinelor casei bunicii sale.

Perov a zărit niște tufișuri și o grămadă de cărămizi într-un colț. Acolo a găsit intrarea într-un tunel. El și prietenii lui au intrat înăuntru, folosindu-și telefoanele pe post de lanterne, relatează The Guardian.

Cât de vechi sunt aceste peșteri?

Până acum au descoperit intrările în patru tuneluri în și în jurul dealurilor din spatele casei. Tunelul superior, care este cel mai accesibil, se întinde pe 40 de metri, iar cel inferior, a spus Perov, este de două ori mai lung. În interiorul tunelurilor se află încăperi și cabine despre care arheologii de seamă cred că ar fi fost folosite pentru a plasa felinare.

Timur Bobrovskyy, arheolog la muzeul de stat Sf. Sofia din Kiev, a salutat această descoperire importantă și deosebită și a concluzionat că trebuie păstrată pentru „valoarea sa incontestabilă și culturală”.

Bobrovskyy apreciază că peșterile au mai mult de 1.000 de ani și au asemănări cu „complexele de peșteri mănăstirești medievale”. Judecând după unele dintre marcaje, peșterile au avut vizitatori înaintea lui Perov, dar el a bănuit că aceștia nu și-au dat seama de semnificația peșterilor.

În pereții uneia dintre peșterile superioare sunt gravate simboluri runice folosite de varegi, vikingii suedezi care s-au stabilit la Kiev, cum ar fi Algiz („picior de pui”), folosite pentru protecție și apărare.

Peșterile antice din Ucraina se luptă cu dezvoltatorii și cu corupția

Deși peșterile antice din Ucraina au fost descoperite, dezvoltatorii imobiliari și aliații lor din consiliul local al Kievului continuă să ceară permisele necesare pentru construcție, iar votul pentru acestea nu a fost scos de pe ordinea de zi.

Perov, împreună cu consilieri și arheologi din Kiev și cu șeful adjunct al Ministerului Culturii din Ucraina, adună documentele necesare pentru a clasifica zona ca protejată înainte de următorul vot al consiliului.

Însă eforturile de acest fel nu au întotdeauna succes. Lupta lui Perov face parte dintr-un efort mai mare al actorilor societății civile împotriva corupției rampante în rândul elitelor țării, o problemă de lungă durată în Ucraina, care a rezistat în ciuda războiului. Bobrovskyy a descris-o drept „al doilea front”.

Parlamentul Ucrainei tocmai a adoptat o nouă lege controversată de urbanism, care a strâns deja suficiente plângeri printr-o petiție online, încât ar putea fi în curând abrogată.

Susținătorii acesteia cred că legea va reduce corupția digitalizând o mare parte a procesului. Dar criticii spun că legea îi dă putere unui singur minister și exclude controlul ONG-urilor și al consiliilor locale.

Deputatul de la Kiev Ksenia Semenova, care militează în mod regulat pentru a opri distrugerea moștenirii culturale a orașului, a declarat, conform noii legi, că nu va avea niciun instrument care să împiedice Kievul să se transforme într-o „junglă de beton”. Din păcate, a spus ea, dezvoltatorii „nu știu cum să facă o clădire restaurată valoroasă din punct de vedere comercial”.

Viitorul peșterilor este incert

Ieșind din celălalt capăt al unuia dintre tuneluri, care trece prin versantul dealului, Perov arată spre clădirea înaltă, cu mai multe etaje, de vizavi. În 2008, un set similar de peșteri a fost găsit și lucrările de construcție a blocului au fost oprite. Dar când arheologii de stat au ajuns la fața locului, muncitorii în construcții le-au spus arheologilor că peșterile s-au prăbușit.

Din păcate, bunica lui Perov nu se simte suficient de bine pentru a primi vestea că Perov a găsit peșterile. Perov a spus că speră ca situl să fie transformat într-un muzeu, care ar putea include fosta casă a familiei sale dacă ar fi restaurată.

„Știu doar că dacă străbunicul meu ar fi fost prin preajmă astăzi, ar ști mai multe. Sunt sigur că le-a găsit”, a spus Perov.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit agenți patogeni într-o așezare medievală timpurie

Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică

Tezaur masiv cu o tonă și jumătate de monede de bronz, găsit în China

O colecție ornamentală de bijuterii din aur a fost descoperită în Egipt

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase