Un virus potențial periculos infectează balenele și delfinii din Pacific

02 02. 2023, 02:00

Un nou virus, potențial periculos pentru balene și delfini, a fost descoperit de către cercetătorii de la Universitatea din Hawaii (UH). Înainte să descopere virusul la zece specii de delfini și balene din Oceanul Pacific, cercetătorii l-au depistat la un singur mamifer marin din întreaga lume, o balenă Longman eșuată pe un mal al insulei Maui, în 2010. 

Descoperirea circovirusului (BWCV) la balene și delfini extinde cunoștințele despre speciile de mamifere care pot fi infectate cu această boală. Circovirusurile sunt virusuri ADN care cauzează boli la păsări, porci și câini, iar în câteva cazuri pot deveni fatale, conform Phys.org.

Cercetările au fost publicate în Frontiers in Marine Science.

Virusul, posibil răspândit la nivel global în rândul mamiferelor marine

„Studiul nostru a constatat că balenele Cuvier (n.red.: nume dat după zoologul francez George Cuvier, care a decoperit specia în 1823) au fost testate pozitiv pentru BWCV în Saipan și Samoa Americană, la aproape 6.300 de kilometri de primul caz descoperit. Cazurile descoperite în afara Hawaii au fost surprinzătoare și sugerează că virusul se răspândește în Pacificul Central și de Vest și ar putea avea o prezență globală la mamiferele marine”, a spus Kristi West, director al laboratorului de la UH.

Balenele și delfinii pe care i-au testat cercetătorii au venit din regiuni multiple din Pacific, majoritatea animalelor care au fost testate pozitiv pentru boală provenind din Insulele Hawaii.

Cercetătorii au constatat că circovirusul a fost prezent în Pacific în cel puțin ultimii 22 de ani.

O boală necunoscută timp de 22 de ani

În prezent, nu se cunoaște ce fel de impact ar putea avea BWCV asupra gazdelor infectate. Cazul inițial a apărut la o balenă bolnavă mortal, dar acest animal era deja infectat cu alți patogeni. Este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege dacă acest virus are efecte măsurabile asupra sănătății delfinilor și balenelor.

Mamiferele marine sunt importante din punct de vedere cultural pentru oamenii din Hawaii și sunt recunoscute ca protectori ai sănătății oceanice.

Cercetătorii se bazează în întregime pe raportarea publică a mamiferelor marine aflate în dificultate sau decedate, ceea ce este vital pentru a înțelege cauzele mortalității și pentru a identifica și evalua amenințările la adresa speciilor protejate din Hawaii și din Pacific.

Vă mai recomandăm și: 

Ce s-a întâmplat după ce Marina SUA a atașat camere video de mai mulți delfini?

Cum ne-ar putea ajuta balenele în lupta cu schimbările climatice?

Balenele înghit microplastice într-un număr îngrozitor de mare

A fost descoperit organismul care se hrănește cu virusuri