Home » D:News » Marina SUA a publicat imagini cu resturile presupusului balon-spion chinezesc

Marina SUA a publicat imagini cu resturile presupusului balon-spion chinezesc

Marina SUA a publicat imagini cu resturile presupusului balon-spion chinezesc
Foto: U.S. Fleet Forces Command/Facebook
Publicat: 08.02.2023

Marina SUA a publicat imagini cu resturile presupusului balon-spion chinezesc pe pagina de Facebook a Comandamentului Forțelor Flotei, la două zile după ce balonul a fost doborât în largul coastei Myrtle Beach, Carolina de Sud.

Vestea despre balon a devenit publică atunci când acesta a fost văzut deasupra statului american Montana, acolo unde Armata americană dispune de trei silozuri de rachete nucleare. Armata americană a transmis atunci că este „foarte încrezătoare” că balonul îi aparține Republicii Populare Chineze și a fost folosit în scopuri de supraveghere, acuzație pe care China a negat-o.

După ce a evaluat că balonul nu reprezenta o amenințare imediată, Armata a permis balonului să treacă de SUA continentale și apoi l-a doborât în timp ce trecea peste apele teritoriale. Acest lucru a îngreunat recuperarea, deoarece resturile presupusului balon-spion chinezesc au fost împrăștiate pe o distanță de 11 km în Oceanul Atlantic.

Marina SUA a pus apoi în acțiune două nave și vehicule subacvatice fără pilot, ca parte a efortului de căutare a resturilor.

Resturile presupusului balon-spion chinezesc ar putea aduce informații despre planurile Chinei

Experții cred că analiza resturilor le-ar putea oferi Statelor Unite mai multe detalii despre tipul de echipament de supraveghere transportat la bord și despre modul în care acesta a transmis informațiile. Cu toate acestea, au existat și temeri că echipamentul ar putea fi încărcat cu explozibili care ar putea afecta personalul american care intră în contact cu el.

Balonul a fost descris ca având o înălțime de 60 de metri, iar încărcătura sa a fost estimată la o greutate de mii de kilograme, comparabilă cu un avion regional, a scris publicația BBC, citată de Interesting Engineering.

Pentru recuperarea balonului, Marina SUA a desfășurat și o navă echipată cu o macara uriașă. Cu toate acestea, imaginile înfățișează personalul recuperând balonul cu mâna de pe o barcă mai mică.

O dispută diplomatică

Descoperirea balonului pe cerul SUA, care se presupune că a trecut neobservat cu ocazii anterioare, a declanșat acum o dispută diplomatică între SUA și chinezi. În timp ce China susține ferm că balonul are o funcție civilă și a intrat „întâmplător” în spațiul aerian al SUA, lucrurile s-au complicat după observarea unui alt balon deasupra Americii Latine.

Oficiali anonimi ai agențiilor de informații americane au declarat pentru The Washington Post că aceste baloane fac parte dintr-un vast program de supraveghere aeriană al chinezilor, care a fost desfășurat în trecut în țări importante din punct de vedere strategic precum Japonia, India, Taiwan și Filipine.

Vă recomandăm să citiți și:

Cetățenii străini caută să cumpere locuințe în țări cu un climat cald. Grecia se află printre preferințe

Cel mai bătrân câine care a trăit vreodată intră în Cartea Recordurilor

Porsche a greșit prețurile în China. Ce mașini a vândut la preț de chilipir?

China susține că a clonat trei „super vaci” foarte productive

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase