Home » Știință » Centrala hidroelectrică, numită și „bateria de apă”, din Alpii Elvețieni este operațională

Centrala hidroelectrică, numită și „bateria de apă”, din Alpii Elvețieni este operațională

Centrala hidroelectrică, numită și „bateria de apă”, din Alpii Elvețieni este operațională
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.01.2023

O „baterie de apă” gigantică din Alpii Elvețieni este, în sfârșit, operațională, 14 ani mai târziu după ce au început lucrările de construire. Centrala hidroelectrică Nant de Drance poate să colecteze suficientă energie pentru a încărca 400.000 de baterii auto.

Până când fuziunea va putea să rezolve toate nevoile noastre privind energia, avem o problemă de rezolvat în ceea ce privește sursele de energie regenerabilă. Ce ne facem atunci când se produce mai multă energie decât avem nevoie?

În zilele deosebit de vântoase sau însorite, producția de la fermele eoliene și solare poate depăși cererea de energie electrică respectivă. Deși este evident că aceasta este o problemă mai bună decât cea inversă și, uneori, conduce chiar la o situație în care consumatorii sunt plătiți pentru a consuma energie electrică, sunt necesare soluții de stocare pentru zilele în care Soarele nu strălucește, iar vântul este liniștit, potrivit IFLScience.

De ce o „baterie de apă”?

Centrala hidroelectrică Nant de Drance este o nouă soluție de stocare a unor cantități mari din această energie în exces. În momentele în care sursele de energie regenerabilă produc mai multă energie decât cererea, surplusul de energie este folosit pentru a pompa apa din centrală în rezervorul Vieux Emosson de deasupra. Apa poate fi apoi folosită de centrala hidroelectrică de mai jos, atunci când este nevoie de mai multă energie, folosind apa pentru a alimenta turbinele în timp ce trece prin ea cu 360 de metri cubi pe secundă.

Ideea a fost denumită „baterie de apă”, în sensul că energia este „stocată” sub formă de apă, doar că la o altitudine ceva mai mare decât cea la care se afla anterior. Deși eficiența sa nu este perfectă, este mult, mult mai bine decât să lași excesul de energie să fie irosit.

„Există pierderi ca în orice depozit, dar randamentul este foarte bun. Avem un randament de aproximativ 80% pe tot ciclul”, a declarat directorul Alain Sauthier.

Centrala hidroelectrică poate stoca suficientă energie pentru o mare parte a Europei

„În mai puțin de zece minute putem inversa direcția rotației turbinelor și putem schimba de la producție de energie la stocare. O astfel de flexibilitate este esențială pentru a reacționa prompt la nevoile rețelei electrice și pentru a adapta producția și consumul de energie electrică. În caz contrar, se riscă un colaps al rețelei și o pană de curent”, a mai spus directorul Alain Sauthier.

Centrala poate să asigure stocarea pentru o mare parte a Europei, nu doar pentru Elveția. Acum, pe deplin operațională, aceasta este una dintre cele mai puternice centrale de pe continent.

Vă mai recomandăm și: 

Două prototipuri de baterii, una pe bază de nisip și una pe bază de apă, au fost instalate de echipe diferite

De la energie regenerabilă la reformularea genurilor. Tendinţele definitorii ale deceniului doi din secolul XXI

Ce țară este cel mai mare exportator de energie electrică din Europa?

Vântul de pe Marte ar putea genera suficientă energie încât să alimenteze turbine eoliene

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase