Home » D:News » Cu cât petrecem mai puțin timp pe rețelele sociale, cu atât mai bine ne simțim

Cu cât petrecem mai puțin timp pe rețelele sociale, cu atât mai bine ne simțim

Publicat: 28.02.2023

Adolescenții și tineri care au aplicat reducerea utilizării rețelelor sociale cu 50% pentru doar câteva săptămâni au observat o îmbunătățire semnificativă a modului în care s-au simțit atât cu privire la greutatea lor, cât și la aspectul lor general, în comparație cu cei care au menținut niveluri consistente de utilizare a rețelelor sociale, potrivit unei cercetări publicate de Asociația Americană de Psihologie.

„Adolescența este o perioadă vulnerabilă pentru dezvoltarea problemelor de imagine corporală, a tulburărilor de alimentație și a bolilor mintale”, a spus dr. Gary Goldfield, autor principal, de la Spitalul de Copii al Eastern Ontario Research Institute, din Canada.

„Tinerii petrec, în medie, între 6 și 8 ore pe zi folosind ecrane, în mare parte pe rețelele sociale. Rețelele sociale pot expune utilizatorii la sute sau chiar mii de imagini și fotografii în fiecare zi, inclusiv ale celebrităților sau ale modelelor de fitness sau de modă, despre care știm că pot duce la o interiorizare de idealuri de frumusețe care sunt de neatins pentru aproape toată lumea, ceea ce duce la o nemulțumire mai mare față de greutatea și forma corpului”, spune Goldfield.

Cu toate acestea, o mare parte dintre cercetările psihologice privind rețelele sociale, imaginea de sine și sănătatea mintală sunt corelaționale, potrivit lui Goldfield, așa că este incert dacă persoanele cu probleme de imagine de sine și de sănătate mintală petrec mai mult timp pe rețelele sociale sau dacă utilizarea acestora duce la o creștere a acestor probleme.

Studii despre efectele aduse de reducerea utilizării rețelelor sociale

Pentru a înțelege mai bine efectele cauzale produse de reducerea utilizării rețelelor sociale asupra imaginii de sine, Goldfield și colegii săi au efectuat anterior un studiu pilot cu 38 de studenți cu niveluri ridicate de anxietate și/sau depresie. Unii dintre participanți au fost rugați să-și limiteze utilizarea rețelelor sociale la cel mult 60 de minute pe zi, în timp ce altora li s-a permis accesul nerestricționat.

În comparație cu participanții care au avut acces nelimitat, participanții care și-au restricționat utilizarea au arătat îmbunătățiri în modul în care își priveau aspectul general (dar nu și greutatea) după trei săptămâni. Din cauza dimensiunii reduse a eșantionului, cercetătorii nu au putut efectua o analiză semnificativă a efectului genului, notează Medical Xpress.

Experimentul actual, care implică 220 de studenți cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani (76% femei, 23% bărbați, 1% alții) și publicat în revista Psychology of Popular Media, a încercat să extindă studiul pilot și să abordeze limitarea de gen. Pentru a se califica, participanții trebuia să fie utilizatori obișnuiți ai rețelelor sociale (cel puțin două ore pe zi pe smartphone-urile lor) și să prezinte simptome de depresie sau anxietate.

Cum a fost realizat studiul?

În prima săptămână a experimentului, toți participanții au fost instruiți să folosească rețelele sociale așa cum ar face-o în mod normal. Utilizarea rețelelor sociale a fost măsurată folosind un program de urmărire a timpului de folosire a ecranului, căruia participanții i-au furnizat o captură de ecran zilnică. După prima săptămână, jumătate dintre participanți au fost instruiți să aplice reducerea utilizării rețelelor sociale la cel mult 60 de minute pe zi.

La începutul experimentului, participanții au răspuns și la o serie de afirmații despre aspectul lor general (de exemplu, „Sunt destul de mulțumit de felul în care arăt”) și greutate (de exemplu, „Sunt mulțumit de greutatea mea”) pe o scară de 5 puncte, 1 indicând „niciodată” și 5 „întotdeauna”. Participanții au completat un chestionar similar la sfârșitul experimentului.

În următoarele trei săptămâni, participanții cărora li s-a spus să-și restricționeze utilizarea rețelelor sociale au redus-o cu aproximativ 50%, până la o medie de 78 de minute pe zi, în comparație cu grupul de control, care a avut o medie de 188 de minute de utilizare a rețelelor sociale pe zi.

Ce efecte a produs reducerea utilizării rețelelor sociale?

Participanții care și-au redus utilizarea rețelelor sociale au avut o îmbunătățire semnificativă a modului în care se raportau atât la aspectul lor general, cât și la greutatea corporală, după intervenția de trei săptămâni, în comparație cu grupul de control, care nu a observat nicio schimbare semnificativă. Sexul nu părea să aducă nicio diferență în efecte.

„Intervenția noastră scurtă, de patru săptămâni, folosind instrumente de urmărire a timpului de utilizare a ecranului, a arătat că reducerea utilizării rețelelor sociale a adus îmbunătățiri semnificative imaginea de sine la tinerii aflați în dificultate, cu utilizare intensă a rețelelor sociale”, a spus Goldfield.

Cercetătorii pregătesc un studiu mai amplu

„Reducerea utilizării rețelelor sociale este o metodă fezabilă de a produce un efect pozitiv pe termen scurt asupra imaginii de sine în rândul unei populații vulnerabile de utilizatori și ar trebui evaluată ca o componentă potențială în tratamentul tulburărilor legate de imaginea corporală”, spune el.

Deși studiul actual a fost doar unul demonstrativ, Goldfield și colegii săi sunt în curs de a efectua un studiu mai amplu pentru a vedea dacă reducerea utilizării rețelelor sociale poate fi menținută pentru perioade mai lungi și dacă această reducere poate duce la beneficii psihologice și mai mari.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii lucrează la un al treilea braț pe care oamenii l-ar controla prin semnale neuronale

Izolarea socială și singurătatea cresc riscul apariției bolilor de inimă

Consumul excesiv de alcool la tineri modifică microbiomul intestinal

O nouă legătură între izolarea socială și riscul de demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase