Home » D:News » Un nou gen de păianjeni a fost denumit după trupa ABBA

Un nou gen de păianjeni a fost denumit după trupa ABBA

Publicat: 08.03.2023

Păianjenii din familia Araneide sunt cunoscuți pentru construirea de pânze orbiculare verticale pentru a prinde prada. Păianjenii pot fi identificați cu ușurință după modelul ochilor, abdomenul suprapus în mod normal pe carapace și organele genitale complexe. Familia are în prezent 188 de genuri și 3.119 de specii în întreaga lume, iar un nou gen de păianjeni din această familie va purta numele trupei ABBA.

Doi cercetători de la Universitatea Murdoch, din Perth, Australia, dr. Pedro Castanheira și dr. Volker Framenau, au descris un nou gen de păianjeni din familia Araneide, în urma unui studiu cuprinzător al păianjenilor cu pânze orbiculare găsiți în colecțiile zoologice din Australia.

Cei doi au numit acest gen după una dintre trupele lor preferate, grupul pop suedez ABBA, aducându-le un omagiu membrilor trupei, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad.

Un nou gen de păianjeni aduce un omagiu trupei ABBA

„Cântecul Mamma Mia! din 2008 și musicalul ulterior Mamma Mia—Here We Go Again! din 2018 au oferit ore întregi de divertisment pentru autori”, explică ei în studiu, pe care l-au publicat în revista Evolutionary Systematics.

Noul gen este compus dintr-o singură specie relativ mică (3-4 mm), Abba transversa, ale cărei exemplare sunt cunoscute în prezent din zona de coastă din New South Wales și Queensland. Această specie se diferențiază de altele din familie prin prezența a două pete întunecate în mijlocul abdomenului și prin perii groși de pe prima pereche de picioare a masculilor.

Acest rezultat vine în urma a ani întregi de muncă

Descrierea vine după 15 ani de muncă științifică, cercetătorii analizând 12.000 de înregistrări din muzeele australiene și colecții de peste mări, informează Phys.org.

„Descrierea noilor taxoni este vitală pentru planurile de management al conservării pentru a evalua biodiversitatea și a proteja zonele de păduri din Australia”, spune dr. Pedro Castanheira.

„În prezent, 80% dintre speciile de păianjeni australieni sunt necunoscute, iar multe dintre cele descrise sunt plasate necorespunzător în diferite genuri, așa cum a fost și Abba transversa”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiți și:

Chiar și păsările au personalitate. Cum le ajută în lupta cu schimbările climatice?

O inteligență uimitoare. Ce are în comun creierul uman cu cel al caracatițelor?

Unele specii de păianjen au evoluat să fie ființe sociale, deși nu au creier

Ecosistemul fluviului Tamisa se degradează alarmant, arată studiile pe midii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase