Home » D:News » O specie de cactus a invadat o regiune neașteptată din lume

O specie de cactus a invadat o regiune neașteptată din lume

Publicat: 16.02.2023

Cactușii din genul Opuntia (Opuntia humifusa), care, în mod normal, apar în climate calde și uscate precum Marele Canion din Statele Unite ale Americii invadează acum Alpii Elvețieni, într-un nou avertisment privind schimbările climatice. 

„Un iubitor de medii uscate și calde, această plantă invazivă, care nu este nativă, nu este bine-venită”, a anunțat municipalitatea din Fully, din regiunea Valea Ronului, într-un comunicat de presă care anunța campania de dezrădăcinare la sfârșitul anului 2022.

Plantele, care există încă din secolul al XVIII-lea, se răspândesc semnificativ în unele regiuni alpine din Elveția și Italia, potrivit Science Alert.

Subțierea stratului de zăpadă, o cauză care a favorizat apariția cactușilor

Yann Triponez, un biolog care lucrează în cadrul serviciului de protecție a naturii din cantonul elvețian Valais, a declarat că „în unele părți din Valais, cactușii pot ocupa o treime din suprafața disponibilă”.„În timp ce aceste plante preferă climatele calde, constatăm că se pot descurca și la temperaturi de până la -15 grade Celsius”, a declarat botanistul Peter Oliver Baumgartner.

Ceea ce nu le place însă cactușilor este umezeala, a spus Baumgartner. Astfel, subțierea stratului de zăpadă oferă un mediu fertil pentru ca aceste plante să ajungă să se dezvolte.

Stratul de zăpadă din Alpi a scăzut vertiginos. În prezent, acesta este prezent cu aproximativ o lună mai puțin decât media istorică, o situație „fără precedent în ultimele șase secole”, se arată într-un studiu recent publicat în Nature Climate Change. Un alt studiu spune că numărul de zile în care există un strat de zăpadă sub 2.600 de metri s-a înjumătățit din 1970.

Dezghețul din Alpii Elvețieni scoate la iveală rămășițe și epave

Temperaturile în creștere au făcut dificilă viața pe pârtiile elvețiene în ultimii ani, fapt evidențiat de o serie de fotografii care arată teleschiuri abandonate și pârtii fără zăpadă în plin sezon de schi.

În vara anului 2022, dezghețul din Alpii Elvețieni a scos la iveală două seturi de rămășițe umane, precum și epava unui avion prăbușit în 1968, care fusese înghețată sub zăpadă.

Vă mai recomandăm și: 

Primele imagini care arată cum prind pește maimuțele din Alpii japonezi

Centrala hidroelectrică, numită și „bateria de apă”, din Alpii Elvețieni este operațională

Cum pot cactuşii să trăiască fără apă?

Mai multe specii de cactus, în pragul dispariției din cauza încălzirii globale

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase