Home » D:News » Prețul ridicat la energie va decima și mai mult pădurile

Prețul ridicat la energie va decima și mai mult pădurile

Prețul ridicat la energie va decima și mai mult pădurile
Foto: Shutterstock
Publicat: 14.03.2023

În multe state din întreaga lume, hoții de lemn fură din păduri în miezul nopții, iar autoritățile încearcă să depună toate eforturile pentru a opri fenomenul. În ciuda acțiunilor demarate, problema devine una tot mai gravă la nivel mondial.

Pădurile Germaniei sunt populate cu arbori de stejar, mesteacăn și fag, însă mulți copaci au fost furați unul câte unul. De exemplu, în pădurea Konigs Wusterhausen de lângă Berlin, braconierii au furat 100 de pini numai în iarna trecută.

Drept răspuns la acest fenomen, care devine tot mai agresiv, a fost promovată o inițiativă care să încurajeze turiștii și drumeții să raporteze activitățile suspecte din pădure. În paralel, pădurarii au început să instaleze camere de supraveghere video printre crengi pentru a depista mai rapid jaful.

Copacii din păduri, furați „unul câte unul”

De altfel, furtul de arbori a devenit de multă vreme o problemă globală. Iar metoda camerelor de supraveghere ascunse printre crengi a fost adoptată de autorități, pentru a salva păduri din toate zonele lumii – din California, și până în Asia. Aceste dispozitive au drept scop descurajarea hoților, care vin în pădure în toiul nopții și fură cherestea.

Cele mai recente date arată că, anual, este furat lemn în valoare de 100 de milioane de dolari din pădurile Statelor Unite ale Americii. Iar cifrele sunt similare și în alte zone ale lumii. Iar hoții fură arborii specifici fiecărei zone pe care o acaparează: în estul statului american Missouri, braconierii fură nuc și stejar alb; din Kentucky este decimată pădurea de ulmi; bonsaiul dispare din grădinile din San Diego și din Seattle; sequoia este o țintă în California.

Lemn în valoare de 100 de milioane de dolari, furat anual din SUA

Cea mai mare cantitate de lemn este tăiată pentru a ajunge, în final, în sobă. Sunt multe dovezi care indică faptul că majoritatea arborilor au fost tăiați, prelucrați pe loc și transformați în scânduri, apoi încărcați în camioane. În mediul rural, multe dintre gospodării sunt încălzite exclusiv cu lemn, ceea ce înseamnă că braconierii sunt, de multe ori, cei care îi aprovizionează cu materia primă. Aceștia au profitat de situația economică dificilă cu care s-au confruntat multe state.

Nu trebuie ignorat că în ultimul an, când prețul la energie a crescut, cererea a devenit și mai mare, fenomen care a dus la extinderea jafului din păduri. În aceste vremuri marcate de instabilitate financiară și de costuri ridicate la energie, lemnul este o sursă de încredere pentru multe familii – atât în privința metodei de procurare, cât și în privința utilizării, arată BBC.

De altfel, instabilitatea energetică rămâne în continuare o problemă apăsătoare pentru Europa. De exemplu, în luna octombrie 2022, se estima că 7 milioane de gospodării din Marea Britanie se aflau în „sărăcie energetică”. Iar în decembrie 2022, câteva insule din nordul Scoției s-au văzut fără surse de căldură atunci când o furtună de zăpadă a întrerupt liniile de electricitate și de comunicații.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vopseaua care economisește energie a fost inspirată de fluturi

Blue Origin susține că a dezvoltat o tehnică ce permite „energie solară nelimitată”

Cea mai puternică turbină eoliană din lume produce energie pentru prima dată

Un nou sistem de răcire fără energie electrică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase