Home » Știință » Locuitorii din mediul rural sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă decât cei din mediul urban

Locuitorii din mediul rural sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă decât cei din mediul urban

Publicat: 30.01.2023

Locuitorii din mediul rural din SUA au un risc cu 19% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă în comparație cu omologii lor urbani, iar bărbații de culoare care trăiesc în zonele rurale au un risc cu mult mai mare, de 34%, conform unui studiu observațional amplu susținut de National Institutes of Health (NIH).

Studiul, unul dintre primele care a analizat legătura dintre a locui în America rurală și cazurile de insuficiență cardiacă, subliniază importanța dezvoltării unor abordări mai personalizate pentru prevenirea insuficienței cardiace în ceea ce-i privește pe locuitorii din mediul rural, în special pe bărbații de culoare.

„Nu ne-am așteptat să găsim o diferență de această amploare în insuficiența cardiacă în rândul comunităților rurale în comparație cu comunitățile urbane, în special în rândul bărbaților de culoare care locuiesc în mediul rural”, a spus dr. Véronique L. Roger.

„Acest studiu arată clar că avem nevoie de instrumente sau intervenții special concepute pentru a preveni insuficiența cardiacă în populațiile rurale, în special în rândul bărbaților de culoare care trăiesc în aceste zone”, a adăugat ea, citată de Medical Xpress.

Coautoarea studiului Sarah Turecamo, studentă în anul al patrulea la medicină la New York University Grossman School of Medicine, din New York City, și parte din NIH Medical Research Scholars, a fost de acord. „Este mult mai ușor să prevenim insuficiența cardiacă decât să-i reducem mortalitatea după apariție”, a spus Turecamo.

Locuitorii din mediul rural, mai predispuși la insuficiență cardiacă

Cercetătorii de la NHLBI și Vanderbilt University Medical Center au analizat datele din The Southern Community Cohort Study, un studiu pe termen lung asupra sănătății adulților din sud-estul Statelor Unite. Ei au comparat ratele de insuficiență cardiacă în rândul rezidenților rurali și urbani din 12 state (Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee, Virginia și Virginia de Vest).

Populația, care includea 27.115 adulți fără insuficiență cardiacă la înscriere, a fost urmărită timp de aproximativ 13 ani. Aproape 20% dintre participanți locuiau în zone rurale; restul locuiau în mediul urban. Aproape 69% erau adulți de culoare recrutați din centrele comunitare de sănătate care îngrijesc populațiile defavorizate din punct de vedere medical.

La sfârșitul perioadei de studiu, cercetătorii au descoperit că locuitorii din mediul rural au fost asociați cu un risc crescut de insuficiență cardiacă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților de culoare, chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc cardiovascular și statut socioeconomic. În general, riscul de insuficiență cardiacă a fost cu aproximativ 19% mai mare la rezidenții din mediul rural decât la omologii lor urbani.

Cine sunt cei mai afectați oameni?

Cu toate acestea, bărbații de culoare care trăiesc în zonele rurale au avut cel mai mare risc dintre toți, un risc cu 34% mai mare de insuficiență cardiacă în comparație cu bărbații de culoare din mediul urban.

Studiul a arătat că femeile albe care trăiesc în zonele rurale aveau un risc cu 22% mai mare de insuficiență cardiacă, în comparație cu femeile albe din zonele urbane, iar femeile de culoare au un risc cu 18% mai mare, în comparație cu femeile de culoare din zonele urbane. Nu a fost găsită nicio asociere între viața rurală și riscul de insuficiență cardiacă în rândul bărbaților albi.

Motivele exacte din spatele acestor disparități de sănătate rural-urban sunt neclare și specialiștii încă sunt în căutare de răspunsuri. Cercetătorii au spus că o multitudine de factori ar putea fi în joc, inclusiv rasismul structural, inechitățile în accesul la asistență medicală și lipsa de magazine alimentare care oferă alimente la prețuri accesibile și sănătoase, printre altele.

Ce se poate face pentru locuitorii din mediul rural?

„Găsirea unei asocieri dintre viața în zonele rurale și o incidență crescută a insuficienței cardiace este un progres important, mai ales având în vedere implicațiile sale pentru a ajuta la abordarea disparităților geografice, de gen și de rasă”, a spus dr. David Goff.

„Așteptăm cu nerăbdare studiile viitoare care testează intervenții pentru prevenirea insuficienței cardiace în populațiile rurale, în timp ce continuăm să luptăm împotriva bolilor de inimă, principala cauză de deces în SUA”, a spus el.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică și progresivă care se dezvoltă atunci când inima nu pompează suficient sânge pentru nevoile organismului. Simptomele comune includ dificultăți de respirație în timpul activităților zilnice sau dificultăți de respirație la culcare. Problema, care are puține opțiuni de tratament, afectează aproximativ 6,2 milioane de adulți americani.

Insuficiența cardiacă poate fi prevenită prin respectarea unui stil de viață sănătos pentru inimă. Dr. Roger, care este și cardiolog practicant, a remarcat că unul dintre cei mai mari contributori la insuficiența cardiacă este hipertensiunea arterială, pe care bărbații de culoare o experimentează la niveluri disproporționat de ridicate.

Afecțiunea trebuie gestionată intensiv prin verificarea regulată a tensiunii arteriale și luarea medicamentelor conform prescripției. Alte modalități de a reduce riscul de insuficiență cardiacă includ evitarea tuturor formelor de tutun, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Cardiology.

Vă recomandăm să citiți și:

La ce vârstă deveneau oamenii părinți în ultimele sute de mii de ani?

Cercetătorii au reușit să prelungească viața șoarecilor prin reprogramarea genelor

Un medicament ar putea restabili amintirile pierdute după o noapte de „tocit”

Oamenii care suferă de sindromul Anton nu știu că sunt orbi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase