Home » D:News » Cel mai activ vulcan din Indonezia a acoperit mai multe sate cu cenușă

Cel mai activ vulcan din Indonezia a acoperit mai multe sate cu cenușă

Publicat: 14.03.2023

Stratovulcanul Merapi din Indonezia a erupt recent cu avalanșe de nori de gaze și lavă, forțând autoritățile să oprească activitățile turistice și miniere de pe versanții celui mai activ vulcan din țară.

Merapi, un vulcan situat pe Java, o insulă dens populată, a eliberat nori de cenușă și un amestec de rocă, lavă și gaz, care au călătorit până la șapte kilometri de-a lungul versanților. O coloană de nori s-a ridicat la 100 de metri în aer, a declarat Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Gestionare a Dezastrelor din Indonezia, potrivit Phys.org.

Erupția din timpul zilei a blocat Soarele și a acoperit mai multe sate cu cenușă. Nu au fost raportate victime.

Aproximativ un sfert de milion de oameni locuiesc la zece kilometri de vulcan

A fost cea mai mare scurgere de lavă eliberată de vulcanul Merapi de când autoritățile au ridicat nivelul de alertă la al doilea cel mai ridicat, în noiembrie 2020, a declarat Hanik Humaida, șeful Centrului de Vulcanologie și Atenuare a Riscurilor Geologice din Yogyakarta.

Aceasta a spus că cei care locuiesc pe pantele vulcanului Merapi au fost sfătuiți să stea la șapte kilometri distanță de gura craterului și să fie conștienți de pericolul reprezentat de lavă.

Totodată, activitățile turistice și miniere au fost oprite.

Muntele de 2.968 de metri se află la aproximativ 30 de kilometri de Yogyakarta, un centru străvechi al culturii javaneze și locul dinastiilor regale de acum câteva secole. Aproximativ un sfert de milion de oameni locuiesc la zece kilometri de vulcan.

Indonezia, predispusă cutremurelor și activității vulcanice

Merapi este cel mai activ vulcan din Indonezia, dintr-un total de peste 120 de vulcane active. Merapi a erupt în mod repetat, eliberând recent lavă și nori de gaz. Ultima sa erupție majoră a avut loc în 2010, când a ucis 347 de oameni și a strămutat 20.000 de săteni.

Indonezia, un arhipelag de 270 de milioane de oameni, este predispus cutremurelor și activității vulcanice, deoarece se află de-a lungul „Inelului de Foc”, o serie de falii seismice în formă de potcoavă, în jurul Oceanului Pacific.

O erupție a stratovulcanului Semeru, cel mai înalt vulcan de pe insula Java, care a avut loc în decembrie 2021, a ucis 48 de persoane, iar 36 au dispărut.

Vă mai recomandăm și: 

Chiar și vulcanii inactivi pot elibera gaze care schimbă clima în atmosferă

„Moartea cea Mare” ar fi fost cauzată de erupții vulcanice, arată un studiu

Povestea neștiută a satului din Epoca Bronzului, îngropat de erupția vulcanului Vezuviu

Ce sunt vulcanii noroioși?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase