Home » D:News » 49% dintre cercetătoarele din întreaga lume au fost hărțuite sexual la locul de muncă

49% dintre cercetătoarele din întreaga lume au fost hărțuite sexual la locul de muncă

49% dintre cercetătoarele din întreaga lume au fost hărțuite sexual la locul de muncă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.03.2023

Un sondaj recent publicat arată că multe dintre cercetătoarele din întreaga lume au fost victimele hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Într-un sondaj, care a inclus peste 5.000 de cercetări din 117 țări, 49% dintre cercetătoare au raportat că „au experimentat cel puțin o situație” de hărțuire, potrivit Phys.org.

Aproape jumătate din cazuri au avut loc după mișcarea MeeToo, apărută în 2017. Sondajul a fost realizat de firma de sondaje Ipsos la comanda Fundației L’Oreal.

Majoritatea cazurilor de hărțuire au avut loc la începutul carierei

Pentru 65% dintre femei, hărțuirea a avut un impact negativ asupra carierei lor. Doar una din cinci victime a comunicat abuzul instituției la care lucra.

Respondentele chestionarului lucrat în domenii precum știință, tehnologie, inginerie și matematică. Acestea au lucrat la mai mult de 50 de instituții publice și private din întreaga lume.

24% dintre femei au declarat că li s-au pus „întrebări intruzive și repetate despre viața mea privată sau sexuală care mă fac să mă simt inconfortabil”, se arată în sondaj.

Majoritatea cazurilor de hărțuire au avut loc la începutul carierei victimelor.

Aproape jumătate au spus că au evitat anumiți membri din echipa organizației lor, în timp ce una din cinci femei a spus că s-a simțit în nesiguranță la locul de muncă.

Un apel pentru adoptarea toleranței zero în ce privește hărțuirea la locul de muncă

Aproape 65% dintre respondente au spus că nu se fac suficiente eforturi pentru a combate seixsmul și hărțuirea sexuală la locul de muncă.

„Acest sondaj confirmă că știința nu a trecut printr-o revoluție suficientă de la mișcarea MeeToo”, a declarat pentru AFP Alexandra Palt, de la Fundația L’Oreal.

Fundația, care lucrează cu UNESCO în sprijinul femeilor din domeniul cercetării, a făcut apel la instituțiile academice și de cercetare să adopte politici de toleranță zero în ceea ce privește hărțuirea și să își ia angajamente bugetare pentru a aborda această problemă.

Doar 4% dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Știință au fost femei

Doar 33% dintre oamenii de știință din întreaga lume sunt femei și doar 4% dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Știință au fost femei, potrivit fundației.

„Dacă dorim să valorificăm pe deplin potențialul femeilor în cercetare, ele trebuie să se simtă în siguranță”, a spus Palt.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iulie – 12 septembrie 2022.

Vă mai recomandăm și: 

8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori şi se luptau pentru nişte drepturi elementare

Cum sprijină rețelele de socializare femeile în lupta împotriva abuzurilor din mediul virtual

Actorul Kevin Spacey, acuzat de viol, revine în lumina reflectoarelor

Un bărbat din Italia a umplut un cartier cu afișe cu fosta soție și presupușii amanți

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase