Cea mai mare operațiune de eradicare din lume

24 03. 2023, 02:00
Albatroși pe Insula Marion. Sursa foto: Shutterstock

Șoarecii de casă, care nu sunt nativi regiunii, vor fi eliminați de pe Insula Marion din sudul Oceanului Indian pentru a proteja albatrosul călător și alte păsări marine pe cale de dispariție. Acțiunea are loc în cadrul celui mai mare program de eradicare de acest tip din lume. 

Șoarecii introduși în mod accidental pe această insulă îndepărtată în secolul al XIX-lea de către vânătorii de foci au prosperat în condiții mai calde și mai uscate în ultimii 30 de ani. Aceștia au devastat nevertebratele și plantele de pe insulă, iar apoi au devorat puii și chiar adulții de păsări de mare care cuibăresc la sol și în vizuini, potrivit The Guardian.

Insula Marion, o insulă subantarctică nelocuită la 2.200 de kilometri sud-est de Cape Town, găzduiește milioane de păsări marine, inclusiv patru specii de pinguini și un sfert dintre albatroșii călători din lume. Dacă nu se iau măsuri împotriva șoarecilor, se preconizează că albatrosul va dispărea de pe insulă, împreună cu 18 dintre cele 28 de specii de păsări marine care se înmulțesc în prezent acolo.

Singura metodă care s-a dovedit de succes în eradicarea rozătoarelor de pe insule

„Nevoia este urgentă și clară pentru păsările marine de importanță globală de pe Insula Marion, printre care se numără albatrosul călător, alți albatroși și prioni. Deși îndepărtarea șoarecilor de pe Insula Marion aduce beneficii clare păsărilor și altor specii de animale și plante care trăiesc acolo, valoarea acestei intervenții de conservare depășește cu mult linia de coastă a insulei. Păsările marine din Insula Marion sunt membre ale unei comunități regionale de păsări marine conectate în mod înnăscut la funcționarea și sănătatea regiunii subantarctice”, a declarat Keith Springer, managerul operațiunilor pentru proiectul Mouse-Free Marion.

O flotă de elicoptere va fi transportată mai întâi pe mare din Africa de Sud, traversând „rău-famatele”, vânturi de vest notorii și puternice din Oceanul Sudic. În iarna anului 2025, în emisfera sudică, acestea vor fi folosite pentru a împrăștia momeala rodenticidă pe toate cele 30.000 de hectare ale insulei. Aceasta este singura metodă care s-a dovedit a fi de succes în eradicarea rozătoarelor de pe insule mari, cum ar fi Georgia de Sud.

Eliminarea speciilor invazive de pe insulele mici s-a dovedit unul dintre cele mai eficiente moduri de refacere a ecosistemelor insulare și de stimulare a biodiversității.

Îndepărtarea șoarecilor de pe Insula Marion va contribui la asigurarea integrității ecologice

Dar operațiunile de eradicare pe insule inaccesibile și accidentate sunt, după cum se știe, dificile, iar o operațiune majoră de îndepărtare a șoarecilor de pe insula Gough din Atlanticul de Sud nu s-a dovedit încă a fi un succes.

Proiectul „Marion fără șoareci”, cea mai mare operațiune de până acum, este un parteneriat între guvernul sud-african și BirdLife South Africa. Organizația caritabilă a înființat o companie specială fără scop lucrativ pentru a realiza eradicarea, cu sprijin suplimentar din partea BirdLife International, RSPB și a altor organizații de conservare.

„Îndepărtarea șoarecilor de pe Insula Marion va contribui la asigurarea integrității ecologice a acestei importante insule subantarctice, precum și a viitorului pentru milioanele de păsări care trăiesc acolo. Dar înseamnă mult mai mult decât atât, deoarece va lăsa o moștenire semnificativă și de durată în materie de conservare, chiar și dincolo de salvarea păsărilor marine emblematice, deoarece va restabili un ecosistem insular important”, a declarat Mark D. Anderson, director executiv al BirdLife Africa de Sud.

Vă mai recomandăm și: 

Șoarecii preferă să se împerecheze, în loc să mănânce, iar cercetătorii au înțeles de ce

Secretul celor mai longevive și bizare rozătoare a fost elucidat

Cercetătorii japonezi au descoperit peste 7.000 de noi insule

Speciile din Madagascar, aflate pe cale de dispariție, ar avea nevoie de 23 de milioane de ani ca să evolueze din nou