Home » Știință » Șoarecii preferă să se împerecheze, în loc să mănânce, iar cercetătorii au înțeles de ce

Șoarecii preferă să se împerecheze, în loc să mănânce, iar cercetătorii au înțeles de ce

Publicat: 01.03.2023

Răspunsul la întrebarea dacă șoarecii preferă sexul sau mâncarea ar putea avea implicații în tratarea obezității.

„Putem aplica doar un comportament odată, iar creierul nostru trebuie să calculeze ce comportament va aduce cele mai mari satisfacții sau care este nevoia cea mai urgentă”, a declarat dr. Tatiana Korotkova, neurocercetătoare la Universitatea Clinică Köln, din Germania.

Pentru a înțelege dacă într-adevăr șoarecii preferă sexul în dauna hranei, Korotkova și echipa ei au studiat neuronii din hipotalamusul lateral, o regiune a creierului cunoscută în mod obișnuit drept „centrul de hrănire”, deoarece este responsabilă pentru apetit și sete.

Șoarecii preferă sexul în detrimentul hranei?

„Animalele compară continuu foamea și setea cu nevoile concurente, cum ar fi contactul social și împerecherea, în funcție de stare și oportunitate. Cu toate acestea, mecanismele neuronale de detectare și clasificare a nevoilor nutriționale rămân puțin înțelese”, au scris cercetătorii, potrivit Interesting Engineering.

„Aici, combinând imagistica cu calciu la șoareci care se comportă liber, optogenetică și chemogenetică, arătăm că două populații neuronale ale hipotalamusului lateral ghidează animalele din ce în ce mai înfometate prin alegeri comportamentale între recompensele nutriționale și cele sociale”, mai scriu aceștia.

Care sunt neuronii implicați?

Echipa a descoperit că consumul crescut de alimente a fost marcat de creșterea inhibării unei subpopulații care exprimă receptorul leptinei (LepRLH) la o scară de timp rapidă. Cu alte cuvinte, neuronii LepRLH au limitat hrănirea sau băutul și au promovat interacțiunea socială în ciuda foamei sau a setei, dar numai în cazuri moderate.

„Avem acest sistem care poate regla doar foamea moderată, dar nu și foamea puternică. Acest circuit ar putea contribui la motivul pentru care dietele nu funcționează: nu este o problemă să-ți reduci aportul de alimente pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu funcționează dacă încerci să o faci mai mult timp”, a explicat Korotkova.

O coordonare eficientă din punct de vedere biologic

Echipa a continuat să stimuleze neuronii NtsLH ai șoarecilor și a constatat că acest lucru a dus la o creștere a comportamentului de băut în detrimentul socializării.

„De obicei, credem că un neuron are o singură funcție, dar am descoperit că o celulă poate codifica de fapt mai mulți stimuli diferiți. Acest lucru are mult sens din punct de vedere biologic, deoarece comportamentele trebuie coordonate și este mult mai eficient să coordonezi comportamentele cu aceeași celulă decât prin multe tipuri de celule diferite care comunică într-un fel între ele”, a spus Korotkova.

Studiul a fost publicat în Cell Metabolism.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cercetător sugerează cum ar putea fi creați super-soldații modificați genetic

O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu

Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase