Home » Natură » Speciile din Madagascar, aflate pe cale de dispariție, ar avea nevoie de 23 de milioane de ani ca să evolueze din nou

Speciile din Madagascar, aflate pe cale de dispariție, ar avea nevoie de 23 de milioane de ani ca să evolueze din nou

Publicat: 30.01.2023

Madagascar este casa unora dintre cele mai curioase animale sălbatice, dar defrișările și comerțul exotic cu animale de companie împing speciile spre dispariție. Acum, o nouă cercetare a stabilit că ar fi nevoie de trei milioane de ani de evoluție pentru ca speciile pe care deja le-am pierdut în regiune să fie aduse înapoi, și de peste 20 de milioane de ani dacă speciile amenințate în prezent ar urma exemplul.

Pentru a ajunge la această concluzie, a fost necesară crearea unui set de date, primul de acest fel, care a analizat relațiile evolutive dintre speciile endemice din Madagascar. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

O echipă de biologi și paleontologi a urmărit istoria insulei din urmă cu 2.500 de ani, atunci când oamenii au devenit pentru prima dată o caracteristică permanentă și a analizat o gamă largă de animale deja dispărute, cunoscute doar din arhivele fosile, potrivit IFL Science.

Speciile dispărute ar avea nevoie de 23 de milioane de ani pentru a evolua din nou

În acea perioadă, insula avea unele dintre cele mai remarcabile creaturi, incluzând unul dintre cei mai mici cameleoni din lume și un liliac cu picioare-ventuză, care există și astăzi pe insulă, precum și un lemur care a trăit cu 500 până la 2.000 de ani în urmă și care avea aproximativ aceeași mărime ca o gorilă.

În total, echipa a creat o listă de 250 de specii, 30 dintre acestea au dispărut deja din cauza extincției, iar alte 20 sunt clasificate, în prezent, de Lista Roșie a speciilor amenințate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca fiind pe cale de dispariție.

Urmărirea istoriei acestor animale a dezvăluit că ar fi nevoie de o evoluție de trei milioane de ani pentru ca diversitatea speciilor care au dispărut deja din cauza intervenției umane să fie recuperată. Acest număr ar putea ajunge până la 23 de milioane dacă vom continua să pierdem acele specii clasificate în prezent ca fiind pe cale de dispariție.

„Este extrem de clar că există întregi linii genealogice ale unor mamifere unice, care apar doar în Madagascar și care, fie au dispărut, fie sunt pe cale de dispariție și, dacă nu sunt luate acțiuni imediate, Madagascar poate să piardă 23 de milioane de ani de istorie evolutivă a mamiferelor. Asta înseamnă că specii întregi, unice pe fața Pământului, nu vor mai exista niciodată”, a spus autorul studiului, Steve Goodman, biolog la Field Museum din Chicago, SUA, și ofițer științific la Asociația Vahatra din Antananarivo, Madagascar.

Despăduririle, principala amenințare pentru diversitatea speciilor din Madagascar

Madagascar este un fel de parc tematic al tipurilor de habitate, iar peisajul său divers a permis evoluția unei incredibile distribuții de animale, de la tenrecii cu țepi la sifakas (lemur) capabile să supraviețuiască în condițiile extreme ale peisajelor aride.

Cu toate acestea, animalele foarte adaptate la anumite zone sunt, de asemenea, mai vulnerabile la dispariție, iar în condițiile în care despădurirea este cea mai mare amenințare pentru insulă, multe animale își pierd locul în lume și se confruntă cu dispariția.

Efortul naturii și potențialele câștiguri ale conservării

Ideea subliniată de cercetători este că, o specie, odată dispărută, nu va putea evolueze din nou într-un timp scurt. Aceștia încearcă să evidențieze cât de multă muncă depune natura ca să creeze aceste animale magnifice și ce pierdere ar fi pentru planetă dacă ar dispărea sub privirile noastre.

„Se știa că Madagascar a fost un punct important pentru biodiversitate, dar această nouă cercetarea pune în context cât de prețioasă este această diversitate. Aceste constatări subliniază potențialele câștiguri ale conservării naturii în Madagascar, dintr-o perspectivă evoluționară nouă”, a spus autorul corespondent Luis Valente, biolog la Centrul de Biodiversitate Naturalis și la Universitatea din Groningen, Olanda.

Vă mai recomandăm și: 

Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame

Cântecul păsărilor, tot mai redus din cauza pierderii de biodiversitate

Un studiu ajunge la o estimare îngrijorătoare: oamenii au distrus 60% din biodiversitatea globală a animalelor

Mai multe specii de reptile ar putea fi în pericol de dispariție decât se credea până acum

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase