Home » Natură » Un studiu arată ce viteză a vântului pot suporta diferite specii de păsări marine

Un studiu arată ce viteză a vântului pot suporta diferite specii de păsări marine

Publicat: 14.03.2023

Uraganele devin tot mai intense din cauza crizei climatice. Prin urmare, cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania și Universitatea Swansea din Marea Britanie au studiat viteza vântului, pe care o pot suporta diferite specii de păsări marine.

Echipa a reușit să demonstreze că fiecare specie în parte este bine adaptată la condițiile medii de vânt din zonele de reproducere, dar folosește strategii diferite ca să evite să zboare în timpul unei furtuni. Totuși, un comportament al albatroșilor i-a surprins pe cercetători, potrivit Phys.org.

Ca toate speciile, păsările marine trebuie să fie bine adaptate la nișa lor ecologică pentru a supraviețui. Condițiile de mediu precum temperatura, vegetația, precipitațiile și mulți alți factori influențează selecția naturală: cel care se adaptează cel mai bine supraviețuiește.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Current Biology.

Albatroșii, o specie care poate zbura în orice condiții

Păsările marine sunt expuse vânturilor puternice, deoarece, de obicei, își caută hrana în largul mării.

Echipa a folosit tehnologia de urmările prin GPS și a analizat mai mult de 300.000 de ore de zbor. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să arate că păsările care trăiesc în medii mai vântoase zboară mai repede ca vântul în sine.

„Acestea trebuie să atingă astfel de viteze ca să își poată determina propria direcție. În caz contrar, păsările ar fi pur și simplu în derivă”, a explicat coautorul Emily Shepard.

În analizele lor, cercetătorii au luat în considerare, printre altele, speciile tropicale și albatroșii.

„Albatroșii sunt zburători rapizi, deoarece zboară în mod regulat în furtunile din sudul oceanului. Speciile tropicale, pe de altă parte, se confruntă zilnic cu viteze mai mici ale vântului și foarte rar cu viteze mari și sunt adaptate în consecință. cu toate acestea, furtunile tropicale sunt mult mai intense decât cele din sudul oceanului”, a spus Shepard.

Acest lucru înseamnă că albatroșii pot zbura în toate condițiile, în timp ce speciile tropicale trebuie să dezvolte strategii speciale ca să evite vânturile puternice. Furtunile tropicale ating de două ori viteza a ceea ce pot păsările să tolereze.

„Ce reprezintă un vânt extrem pentru o specie tropicală, este ceva obișnuit pentru un albatros. Deci, ce condiții extreme sunt variază în funcție de specie”, a spus Nourani.

O strategie de rezistență a păsărilor marine

S-a dovedit că albatroșii zboară chiar și în ochiul furtunii. De exemplu, un albatros cu cioc galben din Atlantic, pe care cercetătorii l-au urmărit în acest studiu, a zburat timp de 12 ore „în ochiul furtunii”, acolo unde viteza vântului era de numai 30 de kilometri pe oră, spre deosebire de viteza din exterior de 68 de km pe oră.

Ceea ce a fost destul de neașteptat a fost că, uneori, păsările au evitat vitezele vântului la care puteau zbura în alte scenarii. Cercetătorii suspectează că aceasta este o strategie pe care păsările o folosesc ca să evite ieșirea de pe traiectorie.

Rezultatele studiului pot ajuta la o mai bună evaluare a păsărilor marine, care pot rezista schimbării rapide a intensității furtunilor în viitor.

Vă mai recomandăm și: 

Păsările unice ale planetei sunt la un pas de extincție, arată un studiu îngrijorător

Pasărea Dodo ar putea fi „readusă la viață” printr-o tehnică ingenioasă de editare genetică

O fosilă găsită în China întărește asemănările genetice dintre păsări și dinozauri

Ce slăbiciune avea cea mai mare pasăre care a trăit vreodată?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase