Home » D:News » Cum ne-a schimbat creierul telefonul mobil?

Cum ne-a schimbat creierul telefonul mobil?

Cum ne-a schimbat creierul telefonul mobil?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.04.2023

Primul telefon mobil a fost realizat în urmă cu 50 de ani, iar de atunci, aceste dispozitive au devenit un instrument esențial pentru om, pentru că îndeplinește mai multe funcții. Astfel, acesta a ajuns să ne dicteze viața. Unii specialiști consideră că, pe lângă ajutorul pe care ni-l oferă un smartphone, acesta poate și să ne afecteze creierul. 

Un raport lansat recent arată că adulții din Statele Unite ale Americii își verifică telefoanele mobile, în medie, de 344 de ori pe zi – adică o dată la fiecare patru minute. În total, ei petrec în fața telefonului mobil trei ore pe zi.

Problema este că, de fapt, mulți dintre posesori intră într-un nesfârșit „scrolling”: imediat după primul contact cu telefonul pentru a rezolva ceva, se trece apoi la verificat e-mailul sau o notificare din social media – și se navighează, apoi, fără oprire. De asemenea, se creează un cerc vicios: cu cât mobilele devin mai utile, cu atât le folosim mai mult.

În scurt timp, ajungem să verificăm telefonul chiar și atunci când nu avem nevoie de el.

Cum conducem mai prost chiar și atunci când doar vorbim la telefon

Nu mai este o noutate faptul că în societatea actuală, dependența de dispozitive electronice crește de la un an la altul, iar cercetările în domeniu se luptă să țină pasul, pentru a putea analiza tendințele. Ceea ce mai știm toți este faptul că simpla distragere a atenției prin verificarea unui mesaj pe mobil poate avea consecințe negative: efectuarea unor sarcini în același timp afectează memoria și performanța.

Un studiu a demonstrat că o simplă conversație purtată la telefonul mobil (nu scrierea unor mesaje) este suficientă astfel încât șoferii să dea dovadă de reacții mai lente atunci când se află la volan. Alt studiu a mai subliniat că doar sunetul „ding” al unei alerte a distras participanții și nu au performat la fel de bine la o anumită activitate, potrivit BBC.

În aceste condiții, nu produce consecințe doar folosirea dispozitivului – și simpla sa prezență ne poate afecta modul în care gândim.

Ce este „brain drain” din cauza telefoanelor inteligente?

Se produce, astfel, o epuizare a creierului (brain drain – în eng.), care apare atunci când lucrăm dar, în același timp, ne forțăm să nu ne verificăm telefonul până nu încheiem o anumită atribuție. Singura soluție este, au descoperit cercetătorii care au lucrat la aceste studii, să lăsăm smartphone-ul în altă cameră.

Totuși, veștile proaste nu s-au încheiat: sunt indicii care arată că, din cauza mobilului, a fost atrofiată abilitatea omului de a memora informații.

Cel mai probabil, vor mai trece câțiva ani până când oamenii de știință obțin date concludente care să demonstreze cum dependența de telefon ne afectează pe termen lung funcțiile cognitive și liberul arbitru. Până atunci, putem recurge la păstrarea acestuia în altă cameră – cel puțin, atunci când lucrăm.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inventatorul telefonului mobil crede că oamenii petrec prea mult timp cu ochii în telefon

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. A fost împotriva căsătoriilor între surdo-muți

Inventatorul telefonului mobil crede că încărcătorul perfect pentru smartphone este chiar corpul uman

Vocea lui Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, va putea fi auzită din nou

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase