Home » D:News » Stare de urgență în Italia, după creșterea numărului de migranți pe Marea Mediterană

Stare de urgență în Italia, după creșterea numărului de migranți pe Marea Mediterană

Stare de urgență în Italia, după creșterea numărului de migranți pe Marea Mediterană
Drapelul Italiei. Sursa foto: Pexels
Publicat: 14.04.2023

Guvernul italian a anunțat stare de urgență în urma unei „creșteri puternice” a fluxurilor de migranți pe Marea Mediterană, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

Starea de urgență va fi susținută de o finanțare inițială de 5 milioane de euro, a declarat ministerul pentru protecția maritimă și civilă, și va dura șase luni.

„Să fie clar, nu noi rezolvăm problema, soluția nu poate depinde decât de o intervenție responsabilă din partea Uniunii Europene”, a declarat Nello Musumeci, ministrul protecției civile.

Guvernul italian s-a angajat să limiteze migrația în masă

Măsura va permite guvernului de dreapta al Giorgiei Meloni să îi repatrieze mai rapid pe cei care nu au voie să rămână în Italia, sporind ordinele de identificare și expulzare, a declarat o sursă guvernamentală.

Guvernul, aflat la putere din octombrie, s-a angajat să limiteze migrația în masă, dar aproximativ 31.300 de migranți au sosit în Italia până în prezent, în 2023, arată datele Ministerului de Interne, în creștere de la aproximativ 7.900 în aceeași perioadă a anului trecut.

Luni, paza de coastă a condus operațiunile de salvare care au implicat două ambarcațiuni care transportau în total 1.200 de persoane, iar grupurile de voluntari s-au alăturat, de asemenea, eforturilor de a salva vieți pe mare.

Italia cere Uniunii Europene să oprească migrația ilegală

În urma unui naufragiu mortal în largul regiunii Calabria, din sudul Italiei, la sfârșitul lunii februarie, Meloni a îndemnat Uniunea Europeană să facă mai mult pentru a opri migrația ilegală, în timp ce a înăsprit pedepsele cu închisoarea pentru traficanții de persoane.

„Este corect ca ministerul de interne și instituțiile să aibă puteri speciale pentru a aborda și gestiona un fenomen complex care pune la grea încercare unele regiuni din sud”, a declarat guvernatorul Calabriei, Roberto Occhiuto, într-o declarație.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase