Home » Știință » Consumul frecvent de marijuana, asociat cu cea mai comună formă de boală cardiacă

Consumul frecvent de marijuana, asociat cu cea mai comună formă de boală cardiacă

Publicat: 01.03.2023

Persoanele care au consumat zilnic marijuana au cu aproximativ o treime mai multe șanse de a dezvolta o boală coronariană (CAD) în comparație cu persoanele care nu au consumat niciodată, potrivit unui studiu prezentat la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie împreună cu Congresul Mondial de Cardiologie.

Pe măsură ce consumul de marijuana devine legal într-un număr din ce în ce mai mare de state americane, acest studiu se numără printre cele mai mari și mai cuprinzătoare de până acum care examinează potențialele implicații cardiovasculare pe termen lung ale utilizării acestui drog.

CAD este cea mai frecventă formă de boală cardiacă și apare atunci când arterele care alimentează inima cu sânge se îngustează din cauza unei acumulări de colesterol. CAD provoacă în mod obișnuit dureri în piept, dificultăți de respirație și oboseală și poate duce la un atac de cord.

Studiile anterioare au raportat rezultate oarecum mixte în ceea ce privește relația dintre canabis și bolile de inimă, unele dintre ele sugerând că fumatul de marijuana poate crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente cardiace, în special la persoanele tinere.

Relația dintre canabis și bolile de inimă

„Am constatat că, de fapt, consumul de canabis este legat de CAD și pare să existe o relație doză-răspuns, în sensul că un consum mai frecvent de canabis este asociat cu un risc mai mare de CAD”, a declarat Ishan Paranjpe, medic rezident la Universitatea Stanford și autorul principal al studiului. „În ceea ce privește mesajul de sănătate publică, arată că există probabil anumite efecte nocive ale consumului de canabis care nu au fost recunoscute înainte, iar oamenii ar trebui să țină cont de acest lucru”.

Folosind date din programul de cercetare All of Us Research Program al National Institutes of Health, care include informații detaliate despre sănătatea și obiceiurile a 175.000 de persoane, cercetătorii au analizat mai întâi relația dintre frecvența consumului de canabis (evaluată cu ajutorul unor sondaje la momentul înscrierii în studiu) și ratele de CAD (evaluate pe baza înregistrărilor medicale pe parcursul mai multor ani).

Apoi au folosit o abordare bazată pe genetică, pentru a identifica o relație cauzală între tulburarea de consum de canabis și riscul de CAD, folosind date de la un consorțiu independent de genetică.

Implicații cardiovasculare pe termen lung

După ajustarea în funcție de vârstă, sex și principalii factori de risc cardiovascular, rezultatele au indicat că, de fapt, consumatorii zilnici de canabis au avut cu 34% mai multe șanse de a avea CAD decât cei care nu au consumat niciodată marijuana.

În schimb, consumul lunar de canabis nu a fost asociat cu o creștere semnificativă a riscului de CAD. Analiza a sugerat că acest lucru s-a datorat unei relații de cauzalitate, constatând că persoanele cu tulburări de consum de canabis au fost mai susceptibile de a dezvolta CAD. În plus, în cadrul analizei genetice, această relație cauzală a fost independentă de potențialele efecte de confuzie ale consumului de tutun și alcool.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii au declarat că este important ca oamenii să fie conștienți de faptul că utilizarea canabisului nu este lipsită de riscuri și să se asigure că își informează medicul dacă utilizează canabis, astfel încât medicii să poată lua măsurile adecvate pentru a le monitoriza sănătatea inimii.

Studii anterioare au sugerat că tetrahidrocannabinolul (THC), molecula responsabilă de efectele psihoactive ale canabisului, acționează asupra receptorilor care se găsesc în sistemul nervos central și în inimă și vasele de sânge.

Fumatul de marijuana ar putea crește riscul de atac de cord

Această interacțiune dintre THC și vasele de sânge poate oferi o cale prin care canabisul să favorizeze inflamația și acumularea de plăci, ceea ce duce în cele din urmă la apariția bolii coronariene. Aceleași efecte nu ar fi neapărat de așteptat în cazul utilizării canabidiolului (CBD), un alt ingredient activ din canabis și cânepă, care este în mod obișnuit extras pentru produse care nu conțin THC.

Ajutând la o mai bună înțelegere a căilor moleculare implicate în consumul de marijuana și în bolile de inimă, descoperirile ar putea deschide noi oportunități de intervenție pentru prevenirea sau tratarea bolilor de inimă, scrie EurekAlert.

„Din punct de vedere științific, aceste constatări sunt interesante, deoarece sugerează că ar putea exista noi ținte de medicamente și mecanisme pe care le putem explora pentru a prelua controlul acestei căi în viitor”, a declarat Paranjpe.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Astmul este în creștere la adolescenții din statele în care canabisul a fost legalizat

Consumul de canabis poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul

Fumatul de canabis te face mai prietenos și mai puțin lacom, spune un cercetător

Produsele pe bază de canabis reduc pe termen scurt durerea cronică

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase