Home » Istorie » Prima dovadă că europenii din Epoca Bronzului foloseau droguri halucinogene

Prima dovadă că europenii din Epoca Bronzului foloseau droguri halucinogene

Prima dovadă că europenii din Epoca Bronzului foloseau droguri halucinogene
Sursa foto: P. Arnau, J. L. Florit, J. Márquez & M. Márquez/Scientific Reports
Publicat: 10.04.2023

O analiză a firelor de păr uman de la un sit funerar din Menorca, Spania, indică faptul că civilizațiile umane antice foloseau droguri halucinogene derivate din plante, relatează un nou articol. Aceste descoperiri reprezintă prima dovadă directă a consumului de droguri antice în Europa, care ar fi putut fi folosite în cadrul unor ceremonii ritualice.

Descoperirile anterioare privind consumul de droguri preistoric în Europa s-au bazat pe dovezi indirecte, cum ar fi detectarea alcaloizilor de opiu în recipiente din Epoca Bronzului, descoperirea de resturi de plante în contexte ritualice și apariția plantelor psihoactive în reprezentări artistice.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Elisa Guerra-Doce și colegii săi au examinat fire de păr din peștera Es Càrritx din Menorca. Peștera a fost ocupată pentru prima dată în urmă cu aproximativ 3.600 de ani. În aceasta se afla un spațiu funerar până în urmă cu aproximativ 2.800 de ani. Cercetările anterioare sugerează că aproximativ 210 persoane au fost înmormântate aici.

Delir, halucinații și alterarea percepției senzoriale

Cu toate acestea, șuvițe de păr de la anumite persoane au fost vopsite în roșu, introduse în recipiente din lemn, decorate și mutate într-o încăpere separată, mai în spate. Aceste fire de păr datează de acum aproximativ 3.000 de ani, conform EurekAlert.

Autorii au folosit cromatografia de lichide de înaltă performanță și spectroscopia de masă de înaltă rezoluție pentru a testa prezența alcaloizilor atropină, scopolamină și efedrină. Atropina și scopolamina se găsesc în mod natural în familia plantelor din familia Solanacee și pot induce delir, halucinații și alterarea percepției senzoriale.

Efedrina este un stimulent derivat din anumite specii de arbuști și pini, care poate crește entuziasmul, vigilența și activitatea fizică. Autorii au detectat scopolamină, efedrină și atropină în trei probe de păr.

Plantele psihoactive, folosite ca parte a unor ceremonii ritualice

Autorii au sugerat că prezența acestor alcaloizi s-ar fi putut datora consumului unor plante din categoria Solanacee, cum ar fi Mandragora autumnalis, Hyoscyamus albus, Datura stramonium și pinul comun (Ephedra fragilis).

Cercetătorii mai cred că este posibil ca aceste plante să fi fost folosite ca parte a ceremoniilor ritualice efectuate de un șaman.

Cercurile concentrice de pe recipientele din lemn ar fi putut reprezenta ochii și ar fi putut fi o metaforă pentru viziunea interioară legată de o stare de conștiență alterată indusă de droguri.

Din cauza schimbărilor culturale din urmă cu aproximativ 2.800 de ani, autorii speculează că recipientele din lemn au fost sigilate în spațiul din peșteră pentru a păstra aceste tradiții străvechi.

Vă mai recomandăm și: 

O provincie din Canada încearcă dezincriminarea drogurilor puternice

Un traficant de droguri din Thailanda a făcut mai multe operații estetice ca să arate ca un coreean

Romanii alungau spiritele morților prin magie, sugerează un mormânt străvechi

Pablo Escobar, cel mai mare și mai bogat traficant de droguri

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase