Home » D:News » IBM înlocuiește oamenii cu Inteligența Artificială. Ce posturi sunt vizate?

IBM înlocuiește oamenii cu Inteligența Artificială. Ce posturi sunt vizate?

Publicat: 05.05.2023

Lucrul de care toată lumea se temea se întâmplă chiar acum: IBM înlocuiește oamenii cu Inteligența Artificială (AI). Câte posturi sunt în pericol?

Într-un interviu acordat publicației Bloomberg, directorul executiv al IBM, Arvind Krishna, a spus că firma de tehnologie încetinește sau suspendă angajările pentru locurile de muncă care ar putea fi realizate de Inteligența Artificială, inclusiv resursele umane și alte roluri care nu lucrează cu clienții, care totalizează aproximativ 26.000 de posturi.

„Aș putea vedea cu ușurință 30% dintre aceste posturi înlocuite de AI și automatizare într-o perioadă de cinci ani”, a spus Krishna, ceea ce înseamnă că, în total, Inteligența Artificială ar putea înlocui până la 7.800 de locuri de muncă.

IBM înlocuiește oamenii cu AI. Care este planul?

O parte din modul în care IBM înlocuiește oamenii cu AI presupune că nu vor fi angajate noi persoane în locul celor care vor pleca în următoarele luni.

Compania are în prezent aproximativ 260.000 de angajați și, având în vedere că 10% dintre aceste locuri de muncă sunt în roluri care nu lucrează cu clienții, nu este clar ce posturi vor mai fi eliminate pe viitor.

Știrea acestei scheme de înlocuire a locurilor de muncă cu AI vine după ce IBM a anunțat la începutul anului 2023 că va concedia 3.900 de oameni, deși, după cum notează Bloomberg, compania a și adăugat aproximativ 5.000 de locuri de muncă în primul trimestru al anului.

Temerile tuturor încep să se adeverească

Deși temerile ca AI-ul va înlocui lucrătorii umani au crescut de când OpenAI și-a lansat software-ul ChatGPT, aceasta pare să fie una dintre primele ocazii când o companie a fost atât de directă cu privire la planurile sale, scrie Futurism.

Dar asta nu înseamnă însă că este prima dată când se întâmplă așa ceva.

În aprilie, directorul executiv al BuzzFeed, Jonah Peretti, a anunțat că compania își închide întreaga divizie de știri, o mișcare care a intervenit la doar câteva luni după ce a început să publice chestionare și conținut AI. În timp ce decizia de a închide redacția digitală a fost aparent una financiară, este aproape imposibil să nu vedem legătura dintre trecerea la AI și închiderea BuzzFeed News.

Deocamdată, nu este clar cum intenționează IBM să înlocuiască munca umană cu Inteligența Artificială, dar oricum ar face-o, veștile nu sunt tocmai bune.

Vă recomandăm să citiți și:

Au fost lansate primele cămăşi pe bază de plante

Tezaur monetar de sute de denari romani republicani, descoperit la Arad

A fost deschis un hotel de lux în vârful celei mai înalte clădiri din Vietnam

Un aisberg uriaș, blocat timp de 20 de ani lângă „Ghețarul Apocalipsei”, s-a pus în mișcare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase