Home » D:News » Un aisberg uriaș, blocat timp de 20 de ani lângă „Ghețarul Apocalipsei”, s-a pus în mișcare

Un aisberg uriaș, blocat timp de 20 de ani lângă „Ghețarul Apocalipsei”, s-a pus în mișcare

Un aisberg uriaș, blocat timp de 20 de ani lângă „Ghețarul Apocalipsei”, s-a pus în mișcare
Sursa foto: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory
Publicat: 21.04.2023

Un aisberg uriaș, care s-a desprins pentru prima dată din „Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica, în urmă cu peste 20 de ani, își ia în sfârșit rămas-bun de la continentul înghețat, după ce a fost eliberat de pe fundul mării, care a blocat bucata de gheață timp de peste un deceniu.

Aisbergul cunoscut sub numele de B-22A este cea mai mare bucată rămasă din B-22, o masă colosală de gheață de mărimea statului american Rhode Island, care s-a desprins din ghețarul Thwaites, cunoscut și sub numele de „Ghețarul Apocalipsei”, în martie 2002. În tot acest timp, B-22A a păstrat o mare parte din gheața să originală și acoperă aproximativ 3.000 de kilometri pătrați. Întinderea reprezintă aproape de două ori mărimea orașului Houston, Texas, din SUA, potrivit Live Science.

După ce s-a desprins de ghețar la începutul anilor ’80, B-22A a plutit liber chiar în largul coastei Antarcticii, până când a fost prins pe o secțiune ridicată a fundului mării în 2012. Aisbergul a rămas blocat la aproximativ 53 de kilometri de locul în care s-a format, ceea ce înseamnă că a avut o medie de mișcare de doar 2,6 kilometri pe an.

Aceasta este una dintre cele mai lente medii de deplasare a oricărui aisberg documentat, potrivit NASA.

Ghețarii staționari pot afecta ecosistemele marine

Acum, aisbergul a fost eliberat și recuperează timpul pierdut. Fotografiile sateliților Terra și Aqua ai NASA au arătat că aisbergul a început să se miște din nou pe 24 ocrombrie 2022, conform Earth Observatory. Începând cu 26 martie, B-22A a deviat aproximativ 175 de kilometri spre nord-vest, ceea ce înseamnă că, în șase luni, a parcurs o distanță de peste trei ori mai mare decât cea pe care a reușit să o parcurgă în cele 247 de luni anterioare.

Odată ce un aisberg mare se desprinde dintr-o calotă de gheață sau dintr-un ghețar, în mod normal, are nevoie de doar câțiva ani pentru a se îndepărta de regiunile polare și a ajunge în ape mai calde, unde, în cele din urmă, se va sparge. Este un fapt rar ca bucățile de gheață plutitoare să rămână intacte mai mult de un deceniu, dar acest lucru nu este de neconceput. În martie 2013, un aisberg masiv numit B-15T a fost reperat la 13 ani după ce s-a desprins din Antarctica, timp în care a înconjurat jumătate de continent.

Oamenii de știință sunt deosebit de îngrijorați de faptul că B-22A se aventurează departe de Antarctica, deoarece ar putea avea un impact asupra stabilității ghețarului Thwaites.

Ghețarii staționari pot răci apele din jur, ceea ce poate avea un efect stabilizator asupra ghețarilor și a altor mase de gheață, dar pot afecta și ecosistemele marine dacă rămân blocați mai departe, potrivit Observatorului Pământului.

B-22A nu este singurul aisberg important din Antarctica

În primăvara anului 2020 s-au tras semnale de alarmă atunci când fostul cel mai mare aisberg din lume, A68, a fost pus pe un curs de coliziune cu Georgia de Sud, o insulă din sudul Oceanului Atlantic. Experții se temeau că puternicul aisberg va rămâne blocat pe fundul mării înconjurătoare, la fel ca B-22A și că efectul său de răcire va avea un impact drastic asupra ecosistemului de acolo. În cele din urmă, A68 s-a rupt în bucăți după ce a ratat cu puțin Georgia de Sud.

Oamenii de știință vor urmări B-22A pe măsură ce se îndepărtează de Antarctica pentru a vedea unde și când se va sparge. Aisbergurile pot deversa o cantitate mare de apă dulce pe măsură ce se topesc. Lucrul acesta poate avea un impact asupra ecosistemelor și curenților oceanici pe măsură ce mor încet: A68 a deversat peste un trilion de tone de apă în ocean pe o perioadă de trei ani.

B-22A nu este singurul aisberg important din Antarctica care a pornit recent într-o călătorie. La începutul lunii martie, cercetătorii de la British Antarctic Survey au realizat primele fotografii aeriene ale lui A81, un aisberg de mărimea orașului Los Angeles, care s-a desprins din platoul de gheață Brunt la 22 ianuarie, după ce o prăpastie enormă a rupt în două stratul de gheață. Totodată, în octombrie 2022, sateliții au reperat cel mai mare aisberg din lume, A-76A, în timp ce intra în pasajul Drake și începea să plutească în derivă spre ecuator.

Vă mai recomandăm și: 

Cum ar arăta Antarctica fără gheață?

Poluarea luminoasă urbană este un pericol pentru ecosistemele marine

Marea insulă de gunoaie din Pacific este atât de mare încât a creat un ecosistem

Forme de viață, ascunse sub vastul platou de gheață din Antarctica. Peste ce au dat cercetătorii din greșeală?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase