Home » D:News » (P) Ce nu știai despre aur, metalul care a fascinat mereu oamenii

(P) Ce nu știai despre aur, metalul care a fascinat mereu oamenii

(P) Ce nu știai despre aur, metalul care a fascinat mereu oamenii
Ce nu știai despre aur
Publicat: 11.05.2023

Element chimic din tabelul periodic cu simbolul Au și număr atomic 79, aurul a avut o importanță majoră în viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. A atras mereu atenția prin strălucire și ușurința de a fi modelat sub forma a diverse obiecte utile, devenind în cele din urmă principala monedă comercială.

Aurul este considerat o valoare certă și în economia actuală, practic toată masa monetară a oricărei țări face referire la rezervele de aur ale statului respectiv. În momentele de criză financiară, aurul devin cel mai bun refugiu, crescându-și valoarea.

Chiar și în zilele noastre, tot ceea ce este asociat cu aurul implică valoare, prestigiu, supremație, chiar exclusivitate.

Puterea aurului, prezentată în cărți, filme și jocuri

Fiind disponibil într-o cantitate limitată și destul de complicat de extras, aurul a influențat în istorie destine, popoare, națiuni, a declanșat războaie, dar și alianțe. Căutarea intensivă de aur din secolele trecute, strâns legată de evoluția accelerată a societății și a economiei, este ilustrată în literatură și cinematografie.

Una dintre cele mai recente producții este filmul american polițist de aventură din 2016 regizat de Stephen Gaghan, intitulat Goana după aur. Trebuie amintit în acest context celebrul film cu același nume din 1925, un film mut alb-negru de lung-metraj de comedie scris, produs și regizat de Charlie Chaplin, care joacă de altfel și rolul căutătorului singuratic de aur.

Sursa: YouTube

În lumea divertismentului modern, aurul este asociat adesea cu marile câștiguri la concursuri și jocuri de noroc. Unele campanii promoționale derulate de diverse companii oferă chiar lingouri de aur, percepute de consumatori mai presus decât valoarea banilor în sine. În universul de gambling al zilelor noastre, aurul nu mai este de mult timp o monedă implicată în mod direct, dar referirile la acest metal prețios sunt frecvente și în sloturile online.

Pasionații de sloturi Megaways se pot distra, de exemplu, jucând Gold Megaways de la Big Time Gaming, Safari Gold Megaways de la Blueprint Gaming sau Wild West Gold Megaways de la Pragmatic Play. Pe unele dintre cele mai cunoscute platforme de cazino online licențiate în România pot fi găsite zeci de astfel de păcănele online care conțin în titlu termenul Gold (în traducere din limba engleză, aur).

Informații interesante despre aur, pe care merită să le știi:

  1. Aurul nu este folosit doar pentru realizarea de bijuterii, ci are o importanță majoră în industria IT și în medicină. Da, există cel mai probabil aur în dispozitivul electronic pe care îl folosești pentru a citi acest articol – computer, laptop, smartphone sau tabletă. Aurul este folosit chiar pentru a distruge celule tumorale și este ingredient în unele medicamente.
  2. Pasionații de gastronomie pot încerca unele preparate gourmet care conțin aur. Există diverse preparate excentrice, chiar și pizza cu foițe de aur – poți savura așadar aur pur de 24 de carate, în cantități extrem de mici, desigur. În comerțul alimentar din România există sortimente de apă minerală alcalină care conține coloizi de aur și argint, ceea ce este considerat benefic pentru sănătate. De altfel, avem circa 0.2 mg de aur în corp, în mare parte aflat în sânge.

Sursa: YouTube

  1. Cel mai mare tezaur de aur este cel al Statelor Unite ale Americii. Federal Reserve Bank of New York (Fed) păstrează aur pentru multe state ale lumii. În anul 1963, în seiful principal al băncii erau depozitate 13.000 de tone de aur sub forma a 960.000 de lingouri, în numele a 70 de clienţi. În prezent, cantitatea de aur păstrată în SUA s-a înjumătățit, căci unele state și-au retras din rezerve pentru a le păstra pe cont propriu sau în alte locații.
  2. Dacă obișnuiți să reciclați, aflați că aurul este cel mai reciclat metal. Se estimează că 85% din aurul descoperit în toate timpurile încă este în circulație. Fiind atât de prețios, aurul nu este niciodată aruncat, ci mai degrabă poate fi pierdut. Bijuteriile din aur pot fi transformate ușor în alte forme, prin topire și remodelare. Mai mult aur se pierde însă în cazul electronicelor care ajung la gropile de gunoi fără a trece prin procesul de reciclare a componentelor.
  3. La fel ca în cazul petrolului, se estimează că există în adâncurile oceanelor cantități enorme de aur (estimate la peste 15.000 de tone). Aceste rezerve sunt însă aproape imposibil de exploatat cu tehnologia de astăzi. Pentru că încă există zone de unde aurul se poate extrage mai ușor și mai ieftin, exploatarea subacvatică nu este considerată prioritară momentan.
  4. Aurul este mai greu decât plumbul! De fapt, este apropiat ca densitate de cel mai dens metal, osmiul. Există 79 de protoni în nucleul fiecărui atom de aur. Un metru cub de aur are masa de aproximativ 19.300 de kilograme!
  5. Aurul este extrem de maleabil, astfel că poate fi folosit cu ușurință pentru fabricarea de bijuterii. Placarea cu aur este simplă pentru foarte multe obiecte, de la ceasuri până la gadgeturi. Produsele placate cu aur de 24 de karate se pot menține într-o stare estetică excelentă pentru foarte mult timp.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase