Un medicament pentru agitația cauzată de Alzheimer, aprobat în SUA

13 05. 2023, 01:00
Foto: Shutterstock

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat brexpiprazolul de la Otsuka Pharmaceutical, pentru tratarea agitației la pacienții cu Alzheimer, devenind astfel primul medicament aprobat pentru această indicație, a anunțat compania într-un comunicat.

Decizia vine după ce, în aprilie, un comitet consultativ a votat cu 9-1 că firma are suficiente date pentru a identifica populația la care beneficiile tratamentului depășesc riscurile acestuia, notează Reuters.

Pacienții cu Alzheimer prezintă uneori semne de agresivitate extremă sau devin neliniștiți și anxioși, deoarece creierul lor își pierde capacitatea de a negocia cu noi stimuli ca urmare a bolii.

Medicament pentru agitația cauzată de Alzheimer, aprobat de FDA

În prezent, în SUA, acești pacienți sunt mai întâi calmați cu ajutorul strategiilor non-farmacologice, urmând ca, în scenarii mai grave, să fie supuși unui tratament off-label cu antipsihotice și antidepresive.

Aprobarea brexpiprazolului se bazează pe două studii de ultimă oră, care au arătat o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește calmarea pacienților agitați cu Alzheimer, în comparație cu un placebo.

Brexpiprazolul, dezvoltat în colaborare cu producătorul danez de medicamente Lundbeck, a fost aprobat anterior în SUA pentru tratarea adulților cu tulburări depresive majore și schizofrenie.