Home » D:News » Agenția Spațială Europeană a reparat antena sondei JUICE

Agenția Spațială Europeană a reparat antena sondei JUICE

Agenția Spațială Europeană a reparat antena sondei JUICE
Sursa foto: ESA/Juice/JMC
Publicat: 17.05.2023

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat că a reparat în sfârșit antena sondei sale JUICE, în valoare de 1,1 miliarde de dolari (870 de milioane de euro).

Lucrurile au fost o perioadă în neregulă cu antena Radar for Icy Moons Exploration (RIME) a sondei Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE).

JUICE  a fost lansată de la portul spațial european din Guyana Franceză în data de 14 aprilie. La scurt timp după aceea, sonda a întâmpinat dificultăți în desfășurarea unui instrument-cheie, antena RIME, în spațiul cosmic.

Între timp, ESA a anunțat că, la 12 mai, a reușit să rezolve problema și să elibereze RIME, potrivit Interesting Engineering.

Antena sondei JUICE va investiga locuibilitatea sateliților lui Jupiter

Problemele au început încă de la începutul misiunii JUICE, atunci când ESA a anunțat că brațul antenei RIME, cu o lungime de 16 metri, s-a blocat în timpul desfășurării.

Deși ESA a subliniat că antena RIME este doar unul dintre multele instrumente științifice ale lui JUICE, este o parte importantă a misiunii agenției, care este pregătită să trimită prima sondă pe orbita satelitului unei alte planete. JUICE va orbita în cele din urmă în jurul satelitului înghețat Ganymede a lui Jupiter. Mai întâi, însă, va călători prin spațiul cosmic timp de opt ani înainte de a ajunge la Jupiter.

Odată ce JUICE ajunge în spațiul cosmic în 2031, „va folosi RIME pentru a studia structura suprafeței și a substratului sateliților înghețați ai lui Jupiter până la o adâncime de nouă kilometri. RIME este unul dintre cele zece instrumente de la bordul JUICE, setat să investigheze apariția lumilor locuibile în jurul giganților gazoși și formarea Sistemului Solar”, a explicat ESA într-un comunicat de presă recent.

Antena RIME a sondei JUICE este eliberată

La scurt timp după ce a apărut problema, ESA a anunțat că suspectează că un mic ac blocat pe nava spațială de 2,67 de tone a cauzat problema.

Agenția a încercat mai multe trucuri pentru a slăbi acul, inclusiv vibrarea JUICE cu ajutorul propulsoarelor sale și, de asemenea, schimbarea orientării navei spațiale astfel încât acul să fie încălzit de lumina Soarelui.

Cu toate acestea, cheia pentru a elibera acul a venit sub forma unui șoc minuscul produs de un alt instrument al lui JUICE. După cum subliniază ESA, succesul a venit „atunci când echipa de control al zborului a declanșat un dispozitiv mecanic numit actuator neexploziv (NEA), situat în suportul blocat”.

„Acest lucru a produs un șoc care a deplasat acul cu câțiva milimetri și a permis antenei să se desfășoare”, au explicat ei.

Luna trecută, JUICE a capturat imagini ale Pământului din spațiu, demonstrând că ale sale camere de monitorizare funcționează așa cum a fost prevăzut. Acum, RIME este, de asemenea, operațional, iar JUICE este pe cale să facă istorie în următorii ani.

JUICE este una dintre multele misiuni care ar putea ajuta la descoperirea faptului dacă sateliții lui Jupiter pot să adăpostească viață extraterestră.

Vă mai recomandăm și: 

Planul NASA pentru salvarea misiunii Voyager. Cum va continua să facă descoperiri în spațiul interstelar?

Saturn își pierde inelele încetul cu încetul. Cât timp vor mai rezista în jurul gigantului gazos?

Furtunile solare masive pot fi prezise de noul AI al NASA cu 30 de minute înainte

Test de cultură generală. Ce culoare are Soarele?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase