Home » Știință » Probleme pentru misiunea JUICE, în drum spre Jupiter. Anunțul făcut de Agenția Spațială Europeană

Probleme pentru misiunea JUICE, în drum spre Jupiter. Anunțul făcut de Agenția Spațială Europeană

Probleme pentru misiunea JUICE, în drum spre Jupiter. Anunțul făcut de Agenția Spațială Europeană
Sursa foto: ESA/Juice/JMC
Publicat: 02.05.2023

Exploratorul Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) al Agenției Spațiale Europene (ESA) a întâmpinat o problemă. Nava spațială, lansată pe 14 aprilie, se află la începutul unei călătorii de opt ani către Jupiter și sateliții săi înghețați.

Unul dintre instrumentele științifice nu se comportă așa cum a fost prevăzut. Sonda JUICE se luptă în prezent să își desfășoare antena Radar for Icy Moons Exploration (RIME).

Într-o declarație recentă, agenția spațială a explicat că RIME este „parțial extinsă, dar încă depozitată”.

Prima misiune spațială care va orbita în jurul unui satelit care nu este al Pământului

Se așteaptă ca misiunea JUICE să dureze 12 ani. Odată ajunsă pe Jupiter în 2031, nava va studia timp de aproximativ patru ani sateliții înghețați ai planetei, Europa, Ganymede și Callisto, care reprezintă trei dintre cei patru sateliți galileeni. Dacă totul va funcționa conform planului, nava spațială își va schimba ulterior traiectoria, intrând pe orbita celui mai mare satelit al lui Jupiter, Ganymede. Acest lucru va face ca misiunea spațială să fie prima care va orbita în jurul unui satelit care nu este al Pământului.

La scurt timp după lansare, JUICE a surprins primele sale imagini cu Pământul din spațiu. De asemenea, nava a reușit să își desfășoare cu succes panoul solar și brațul magnetometrului, ceea ce i-a permis să efectueze măsurători de testare a câmpului magnetic din jurul său.

Ce se va întâmpla dacă ESA nu rezolva problema?

Din nefericire, problemele au apărut atunci când ESA a început să instaleze antena radar de 16 metri a navei spațiale. Antena este parțial desfășurată și s-a extins la aproximativ o treime din lungimea sa totală. ESA crede că problema poate fi cauzată de un mic ac care nu și-a făcut loc.

Dacă agenția spațială nu poate să rezolve problema, misiunea JUICE va continua cu celelalte instrumente științifice ale sale. Totuși, antena RIME este o parte importantă a planurilor JUICE, deoarece a fost concepută pentru a sonda sub suprafețele înghețate ale sateliților lui Jupiter.

Problema antenei JUICE este o „chestiune de milimetri”

Oficialii misiunii au încercat să elibereze RIME și cred că vor reuși să rezolve problema cu ajutorul unor mici modificări ale navei spațiale de 2,42 de tone, conform Interesting Engineering.

„Antena RIME arată pe zi ce trece mai multe semne de mișcare, vizibile în imaginile furnizate de camera de monitorizare JUICE, aflată la bordul navei spațiale, cu o vedere parțială a radarului și a suportului său”, a transmis ESA.

Una dintre măsurile pe care ESA le ia în considerare este de a efectua o ardere a motorului cu JUICE pentru a „scutura puțin nava spațială”. De asemenea, agenția ar putea să rotească nava spațială pentru a încălzi suportul și radarul, expunându-le la Soare. Indiferent de soluția pe care ESA o va încerca, agenția crede că „doar o chestiune de milimetri ar putea face diferența pentru a elibera restul radarului”.

Vă mai recomandăm și: 

Misiunea JUICE a trimis primele imagini cu Pământul în drum spre Jupiter

Misiunea JUICE către sateliții lui Jupiter, lansată cu succes din a doua încercare

Cele mai clare imagini cu Deimos, unul dintre sateliții lui Marte

Directorul Agenției Spațiale Europene promite o „transformare” a sectorului spațial de pe continent

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase