Home » Știință » Misiunea JUICE a trimis primele imagini cu Pământul în drum spre Jupiter

Misiunea JUICE a trimis primele imagini cu Pământul în drum spre Jupiter

Credit foto: ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicat: 18.04.2023

Nu în fiecare zi putem să vedem frumusețea lumii noastre albastre în întunericul Universului, prin obiectivul camerei unei nave spațiale. Misiunea de explorare a celor trei sateliți înghețați ai lui Jupiter, intitulată JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), lansată recent, a surprins câteva imagini uimitoare cu planeta sa natală, la scurt timp după ce a pornit în călătoria sa de opt ani spre Jupiter. 

Primele imagini au fost surprinse la scurt timp după lansarea misiunii în 14 aprilie. JUICE este o misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA). Nava spațială a fost lansată de la portul spațial european din Guiana Franceză cu o rachetă Ariane-5.

Una dintre primele imagini realizate a arătat cum se desfășoară în spațiul întunecat panoul solar al navei spațiale. O altă imagine a arătat nava spațială blocând parțial vederea lui JUICE asupra Pământului.

Toate aceste imagini au fost procesate, iar culoarea lor a fost ușor corectată, astfel încât să fie mai atractive pentru privitori, conform Interesting Engineering.

Camerele de monitorizare ale sondei spațiale JUICE

Potrivit NASA, imaginile au fost realizate pentru a testa camerele de monitorizare, care pot genera instantanee de 1024 pe 1024 de pixeli. Camerele de luat vederi ale sondei spațiale JUICE au fost special echipate pentru a surprinde diferite etape și evoluții ale acestei misiuni istorice. Aceste camere vor fi operaționale și în timpul zborurilor de asistență gravitațională pe Lună, Pământ și Venus.

În timp ce una dintre camerele de monitorizare este montată pe partea din față a navei spațiale, cea de-a doua cameră este plasată deasupra navei. În zilele următoare, aceasta din urmă va înregistra desfășurarea antenei Radar for Icy Moon Exploration (RIME) a sondei, care are o lungime de 16 metri. Aceste antene radar au fost concepute special pentru a pătrunde și a investiga sub suprafața înghețată a sateliților.

Totuși, acestea sunt doar camere de monitorizare, în timp ce camerele științifice sunt concepute mai sofisticat pentru a capta fotografii de înaltă rezoluție ale planetei și ale lunii sale în 2031.

Studierea sistemului Jupiter

Ambițioasa misiune JUICE va explora și va studia sateliții Europa, Ganymedo și Callisto, sub suprafața cărora cercetătorii cred că ar exista oceane.

„JUICE va monitoriza în profunzime mediul complex magnetic, de radiații și plasmă al lui Jupiter și interacțiunea acestuia cu sateliții, studiind sistemul Jupiter ca arhetip pentru sistemele de giganți gazoși din întregul Univers”, conform comunicatului ESA.

Nava spațială este echipată cu instrumente specializate, cum ar fi instrumentele de teledetecție, geofizice și alte instrumente in situ (la fața locului).

Comunitatea științifică este încântată de lansarea cu succes a misiunii JUICE.

Vă mai recomandăm și: 

Misiunea JUICE către sateliții lui Jupiter, lansată cu succes din a doua încercare

China vrea să lanseze o misiune de apărare planetară la fel ca NASA

Cine sunt astronauții aleși de NASA pentru misiunea Artemis II din jurul Lunii?

Hera, misiunea de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene. Când va fi lansată?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase