Home » D:News » Record de oameni pe orbita Pământului! Câți astronauți sunt acolo în acest moment?

Record de oameni pe orbita Pământului! Câți astronauți sunt acolo în acest moment?

Publicat: 31.05.2023

În prezent, nu mai puțin de 17 oameni sunt pe orbită în același timp, însă asta nu va dura foarte mult. Oamenii care se află acum pe orbita Pământului provin din cinci țări diferite.

Odată cu lansarea misiunii Shenzhou 16 de trei persoane din China, în ziua de marți (30 mai), la ora României 04:31, 17 oameni sunt pe orbită în același timp.

Recordul anterior, stabilit în timpul misiunii private Inspiration4, din septembrie 2021, a fost de 14 persoane, scrie Space.com.

Record: 17 oameni sunt pe orbită chiar în acest moment!

Numărul actual este format din patru echipaje:

  • Shenzhou 16 (trei persoane): taikonauții chinezi Jing Haipeng, Zhu Yangzhu și Gui Haichao, acum aflați la bordul stației spațiale Tiangong a Chinei.
  • Shenzhou 15 (trei persoane): Fei Junlong, Deng Qingming și Zhang Lu, care se află la bordul stației Tiangong din luna noiembrie a anului trecut și sunt așteptați înapoi pe Pământ la începutul lunii iunie.
  • Expedition 69 (șapte persoane): cosmonauții Sergey Prokopyev, Dmitry Petelin și Andrey Fedyaev, de la agenția spațială Roscosmos a Rusiei; astronauții Frank Rubio, Stephen Bowen și Warren „Woody” Hoburg, de la NASA; și astronautul Sultan AlNeyadi, din Emiratele Arabe Unite. Aceștia se află la bordul Stației Spațiale Internaționale.
  • Axiom-2 (patru persoane): astronauta Peggy Whitson, de la Axiom Space; astronautul privat John Shoffner; și astronauții din Arabia Saudită Ali AlQarni și Rayyanah Barnawi, care au plecat recent de pe ISS la bordul navei SpaceX Crew Dragon „Freedom” pentru a se întoarce pe Pământ.

După revenirea echipajului Ax-2, pe orbita Pământului vor rămâne numai 13 persoane.

Dintr-o coincidență, recordul actual include a 600-a persoană care a ajuns pe orbita Pământului. Specialista misiunii Ax-2, Barnawi, a devenit călătorul spațial orbital cu numărul 600, precum și prima femeie saudită în spațiu, atunci când ea și echipajul său au fost lansați în data de 21 mai.

Recordul pentru cei mai mulți oameni în spațiu

Recordul pentru cei mai mulți oameni în spațiu (mai degrabă decât doar pe orbita Pământului) a fost depășit recent și a durat și mai puțin. Timp de aproximativ 5 minute, 20 de oameni s-au aflat în afara planetei.

Acest record a fost stabilit de cei șase membri ai echipajului Virgin Galactic Unity 25 SpaceShipTwo, al cărui zbor spațial suborbital a coincis cu momentul în care trei taikonauți chinezi locuiau la bordul Tiangong și alți 11 astronauți, cosmonauți și participanți la zboruri spațiale erau la bordul Stației Spațiale Internaționale.

  • SpaceShipTwo Unity 25 (șase persoane): Michael Masucci, CJ Sturckow, Beth Moses, Luke Mays, Jamila Gilbert și Christopher Huie.
  • Shenzhou 15 (trei persoane) – Fei Junlong, Deng Qingming și Zhang Lu.
  • Expedition 69 (șapte persoane) – astronauții americani Frank Rubio, Stephen Bowen și Warren „Woody” Hoburg; cosmonauții ruși Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin și Andrey Fedyaev; și Sultan AlNeyadi din Emiratele Arabe Unite (UAE).
  • Axiom Space Ax-2 (patru persoane) – Peggy Whitson, John Stoffner, Ali AlQarni și Rayyanah Barnawi.

Recordul anterior pentru cei mai mulți oameni aflați în spațiu simultan a fost stabilit în timpul zborului suborbital New Shepard NS-19 al Blue Origin pe 11 decembrie 2021, când au existat pentru scurt timp 19 oameni în afara Pământului.

Oamenii se află în spațiu fără întrerupere de peste 20 de ani

Din anul 2000, a existat o prezență continuă a oamenilor în spațiu, odată cu primul echipaj care și-a stabilit prezența pe Stația Spațială Internațională.

China a finalizat asamblarea stației sale spațiale Tiangong cu trei module la sfârșitul anului trecut. Echipajul Shenzhou 16 este al cincilea contingent al stației din 2021.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Unde te ascunzi în caz de tornadă?

„Străzi deschise” în premieră în cartierul Rahova din București. Când și unde are loc?

Ce cărți în limba română ascultă românii din străinătate?

Gestul simplu prin care poți avea o zi mai bună la locul de muncă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase