Home » D:News » China a trimis încă trei astronauți către stația spațială Tiangong

China a trimis încă trei astronauți către stația spațială Tiangong

Publicat: 30.05.2023

Un echipaj format din trei astronauți este în drum spre stația spațială Tiangong a Chinei. Aceștia au plecat la bordul navei spațiale spațială Shenzhou 16, de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din deșertul Gobi. Separarea navei spațiale a avut loc aproximativ zece minute mai târziu, potrivit Administrației Spațiale Naționale Chineze (CNSA), care a transmis că lansarea a fost „un succes complet”. 

Jing Haipeng, comandantul misiunii, și debutanții Zhu Yangzhu și Gui Haichao – primii membri ai celui de-al treilea grup de astronauți care ajune în spațiu – vor petrece șase luni la bordul stației spațiale Tiangong. Oficialii CNSA au anunțat echipajul cu doar o zi înainte de lansare, conform Space.com.

Jing Haipeng este un veteran al misiunilor Shenzhou 7, 9 și 11, în timp ce astronauții Zhu Yangzhu și Gui Haichao se îndreaptă spre orbită pentru prima dată. Zhu este inginer de zboruri spațiale și a fost selectat în cel de-al treilea lot de astronauți al Chinei în 2020. Gui face parte, de asemenea, din cel de-al treilea grup de astronauți și va fi primul specialist în sarcini utile al Chinei care va zbura spre Tiangong.

Astronauții vor fi întâmpinați pe Tiangong de actualul echipaj

„Este o mare onoare pentru mine să fiu comandant pentru a treia oară. De data aceasta, sunt responsabil în principal de organizare și coordonare, inclusiv de comunicarea cu cei de pe Pământ și de comanda misiunii. În special, trebuie să asigur siguranța misiunii și a echipajului nostru”, a declarat Jing reporterilor în cadrul conferinței de presă.

După ce va ajunge pe orbită și va andoca pe Tiangong, echipajul va fi întâmpinat la bordul stației spațiale de către actualul echipaj Shenzhou 15. Comandantul misiunii, Fei Junlong, și colegii de echipaj Deng Qingming și Zhang Lu se află la bordul Tiangong din noiembrie 2022 și vor preda controlul stației spațiale noului echipaj înainte de a se întoarce acasă.

China a finalizat cele trei module Tiangong la sfârșitul anului 2022 și își propune să mențină avanpostul orbital ocupat permanent timp de cel puțin un deceniu. Stația este cu aproximativ 20% mai masivă decât Stația Spațială Internațională, potrivit oficialilor spațiali chinezi.

Țara dorește, de asemenea, ca astronauții străini să călătorească pe Tiangong, precum și să deschidă stația spațială pentru potențiale vizite turistice.

China a trimis deja spre stația sa spațială echipamente și provizii

La începutul acestei luni, China a lansat, de asemenea, nava spațială de transport de marfă Tianzhou 6 către Tiangong pentru a livra provizii pentru misiunea Shenzhou 16, care va dura șase luni, precum și teste științifice, echipamente și propulsoare pentru ca stația spațială să-și mențină orbita.

China a pregătit rachetele Shenzhou și Long March 2F pentru potențiale situații de urgență, ca parte a operării stației spațiale Tiangong. Agenția chineză pentru zboruri spațiale cu echipaj uman a dezvăluit anterior că racheta și nava spațială pot fi pregătite pentru lansare cu un preaviz de 8,5 zile.

Vă mai recomandăm și: 

Un pas înainte pentru misiunile spațiale de lungă durată: Cercetătorii au reușit să inducă hibernarea artificială

NASA a descoperit rămășițele sondei spațiale japoneze care s-a prăbușit pe Lună

Planetele „haotice” ar putea fi un posibil semn al extratereștrilor

Airbus a proiectat o nouă stație spațială cu gravitație artificială

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase