Primul zbor spațial comercial al Virgin Galactic ar putea avea loc luna aceasta

18 06. 2023, 00:00

Virgin Galactic va lansa prima navă spațială comercială în iunie, dacă totul va decurge conform planului. Compania, care face parte din grupul Virgin al miliardarului Richard Branson, a anunțat recent o fereastră de lansare între 27 și 30 iunie pentru zborul său operațional de debut, pe care îl numește Galactic 01.

„Galactic 01, o misiune de cercetare științifică, va transporta trei membri ai echipajului de la Forțele Aeriene Italiene și de la Consiliul Național de Cercetare din Italia pentru a efectua cercetări în microgravitație. Cu încărcături științifice la bord, zborul spațial va pune în evidență valoarea și puterea laboratorului științific suborbital unic pe care îl oferă Virgin Galactic”, au precizat reprezentanții Virgin Galactic într-un comunicat.

Sistemul de zbor spațial suborbital al Virgin Galactic este format din două elemente: un avion cunoscut sub numele de VMS Eve și un avion spațial SpaceShipTwo, cu șase pasageri și doi piloți, denumit VSS Unity, potrivit Space.com.

Unity a efectuat cinci misiuni de testare în spațiul suborbital

Eve va decola de pe o pistă cu Unity sub aripile sale, apoi va lansa nava spațială la o altitudine de aproximativ 15.000 de metri. Unity va porni apoi motorul său de rachetă de la bord, propulsându-se singur în spațiul suborbital.

Pasagerii de la bordul avionului spațial vor avea parte de câteva minute de imponderabilitate și vor avea ocazia să vadă planeta noastră pe fundalul întunecat al spațiului. Unity va plana apoi înapoi spre Pământ, pentru o aterizare pe pistă.

Unity a efectuat cinci misiuni de testare în spațiul suborbital, cea mai recentă fiind cea din 25 mai. Acest ultim zbor a fost prima ieșire în spațiu a Virgin Galactic din iulie 2021. Compania a ținut la sol Unity și Eve pentru o perioadă de timp pentru a efectua lucrări de întreținere și de modernizare care au pregătit ambele vehicule pentru rata de zbor crescută a serviciului comercial.

Iar Unity și Eve sunt, într-adevăr, programate să zboare din nou la scurt timp după debutul comercial. Al doilea zbor operațional, Galactic 02, este „programat pentru începutul lunii august, cu zboruri comerciale lunare ulterior”, a anunțat Virgin Galactic.

Virgin Galactic construiește o flotă de avioane spațiale

Aceste misiuni vor fi lansate de la Spaceport America din New Mexico, centrul comercial al Virgin Galactic. Un bilet la bordul VSS Unity costă în prezent 450.000 de dolari.

În viitorul nu foarte îndepărtat, vor exista mai multe șanse de a zbura, deoarece Virgin Galactic construiește o flotă de avioane spațiale „clasa Delta”, despre care compania spune că vor putea efectua o lansare pe săptămână.

Aceste nave spațiale ar trebui să înceapă să fie complet operaționale în 2026, a precizat Virgin Galactic.

Virgin Galactic nu este singura companie care duce clienți contra cost în spațiul suborbital. Blue Origin, compania de zboruri spațiale a lui Jeff Bezos, face și ea acest lucru cu vehiculul său New Shepard. New Shepard nu a mai fost lansat din septembrie 2022, atunci când a suferit o anomalie în timpul unui zbor de cercetare fără echipaj.

Vă mai recomandăm și: 

Richard Branson, miliardarul colecționar de recorduri. „Slăbiciunea mea este aceea că nu pot spune nu”

Virgin Orbit, compania de rachete a lui Richard Branson, a intrat în faliment

Imagini din interiorul avionului VSS Unity. Primele cuvinte rostite de Richard Branson, odată ajuns în spațiu

Ce spune Richard Branson despre așa-zisa cursă spațială cu Jeff Bezos: „Știu că nimeni nu mă va crede”