Fragmente din craniul lui Beethoven, donate unei universități din Viena

23 07. 2023, 01:00
Masca mortuară a lui Ludwig van Beethoven. Sursa foto: Profimedia

Un om de afaceri american a donat unei universități din Viena fragmente care par să fi aparținut craniului celebrului Ludwig van Beethoven. Fragmentele vor fi studiate de specialiștii austrieci, anunță BBC.

Omul de afaceri a declarat că a găsit fragmentele în anul 1990, într-o cutie mică pe care era inscripționat „Beethoven”. Cutia se afla în interiorul unui seif de familie deținut de o bancă franceză.

Se crede că un medic, o rudă îndepărtată a americanului, a primit fragmentele în 1863, după ce oasele lui Beethoven au fost exhumate pentru a fi studiate.

Fragmentele au „o mare valoare”

În total, există 10 fragmente, inclusiv două bucăți mai mari, una din spatele capului și una din partea dreaptă a frunții. Un medic legist austriac a declarat că fragmentele, care au fost deja studiate în SUA, au „o mare valoare”.

De asemenea, rectorul Universității de Medicină din Viena, Markus Mueller, a declarat că este extrem de important ca rămășițele să fie manipulate într-un mod responsabil.

„Este vorba despre găsirea echilibrului corect între interesul public și respectul pentru o persoană decedată”, a spus el.

Beethoven a avut hepatita B cu câteva luni înainte de moarte

Beethoven s-a născut la Bonn în decembrie 1770 și a murit pe 27 martie 1827. El a avut o sănătate precară o mare parte din viață și, conform unor informații, a cerut în mod explicit ca trupul să-i fie studiat după moarte.

La începutul acestui an, cercetătorii conduși de Universitatea Cambridge au analizat cinci șuvițe de păr pentru a secvenția genomul compozitorului și au dezvăluit că Beethoven avea o predispoziție genetică la boli de ficat. Specialiștii au mai stabilit că Beethoven a avut hepatita B cu câteva luni înainte de moartea sa.