Home » D:News » Atlantykron – legenda continuă după 34 de ani

Atlantykron – legenda continuă după 34 de ani

Atlantykron – legenda continuă după 34 de ani
Academia Atlantykron deschide porțile pentru cea de-a 34-a ediție, pe insula dunăreană „Inelul de Piatră” de la Capidava
Publicat: 26.07.2023
  • Actuala ediție (28 iulie – 4 august) va purta genericul ”Connecting minds, creating the future”
  • Printre temele acestui an: misiunile NASA de pe Marte, viitoarele misiuni umane pe Lună (Programul Artemis), AI (inteligența artificială) și expedițiile românești în Antarctica

Academia Atlantykron se pregătește să deschidă porțile pentru cea de-a 34-a ediție, care va avea loc între 28 iulie și 4 august, pe insula dunăreană ”Inelul de Piatră” de la Capidava. Evenimentul, care a devenit o tradiție pentru comunitatea națională și internațională de educație și cercetare, își propune să conecteze minți din diverse domenii pentru a crea viitorul.

Genericul din acest an, „Connecting Minds, creating the future”, precum și sloganul ”Legenda continuă”, subliniază importanța colaborării și a creării unui mediu propice pentru inovație și schimb de idei. În timpul evenimentului, participanții vor avea ocazia de a participa la prelegeri, ateliere, dezbateri și proiecte, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la știință și tehnologie până la arte și filosofie.

Printre invitații și organizatorii evenimentului se numără specialiști din diverse domenii, profesori universitari, cercetători, scriitori, artiști, antreprenori și oameni de afaceri. Aceștia vor împărtăși experiențe și vor oferi perspectiva lor asupra temelor abordate.

Atlantykron reunește aproximativ 400 de participanți și dovedește că rămâne singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 34 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Tehnologia de top disponibilă pe insulă permite participanților să ia parte la prelegeri, ateliere și proiecte care necesită echipamente speciale sau conexiuni puternice la internet. Acest lucru face ca Academia Atlantykron să fie unul dintre cele mai inovatoare evenimente din lume, care își propune să creeze o comunitate globală de oameni interesați de educație și cercetare.

Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron este Asociația Atlantykron, în parteneriat cu  Asociația Science & Technology, Asociația pentru Tineret și Evoluție, Fundația World Genesis din SUA, și în colaborare cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO și SARS România.

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Italia și Nigeria. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative; Peter Moon (SUA), scriitor; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA; Contraamiral (R) Marian Săvulescu; Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Mihai Munteanu – fizician, mediator, negociator și trainer; Dorin Bădulescu – președintele Consiliului de mediere; Diana Pap – soprană și profesor de canto; Marian Coman – scriitor, publicist, director în cadrul editurii Nemira; Adrian Ispășoiu – președinte al Asociației Române pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM); Cristian Presură – doctor în fizică, fondator al asociaţiei ”Ştiinţă pentru Toţi”; Prof. Dr. Leon Zăgrean – fost șef al Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București; Joan Roth (SUA) – terapeut; ing. Pompilian Tofilescu – cercetător, inventator, scriitor (SUA) și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.

Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; scriitorul britanic Ian Watson și Prof. Dr. Hugo de Garis, specialist în roboti și inteligență artificială – Australia, Felix Izomoch (Nigeria) – fondator și director executiv al Centrului Internațional pentru Leadership Global din Nigeria.

„De la bun început, am visat la o comunitate de oameni dornici să împărtășească cunoștințe și experiențe, să colaboreze și să inoveze împreună. În acest an, Academia Atlantykron ajunge la cea de-a 34-a ediție, iar viziunea noastră originală a rămas la fel de puternică și relevantă. Cu toate acestea, tehnologia avansează cu o viteză incredibilă, iar noi suntem nevoiți să ne adaptăm și să învățăm mereu lucruri noi. În cadrul acestei ediții, ne propunem să explorăm și să înțelegem provocările aduse de inteligența artificială și să găsim modalități creative de a o utiliza în beneficiul umanității. Sunt mândru de ceea ce am realizat până acum și sunt încrezător că vom continua să aducem contribuții semnificative la dezvoltarea cunoașterii și inovației în România și în lume. Este esențial să recunoaștem importanța educației în acest moment de schimbare rapidă și continuă. Participanții noștri, care au între 16 și 28 de ani, reprezintă generația viitoare și este crucial să le oferim oportunități de a se conecta cu alți tineri și de a învăța împreună despre noile tehnologii și idei care vor modela lumea în care trăim. În acest fel, putem ajuta la pregătirea lor pentru provocările și oportunitățile viitorului.

Sloganul nostru, ‘Conectăm minți, creăm viitorul’, reprezintă esența Academiei Atlantykron. Ne propunem să creăm un spațiu în care oamenii cu idei și pasiuni comune se pot conecta și colabora pentru a genera noi idei și inovații. Prin această colaborare, vom construi împreună un viitor mai bun pentru noi toți. Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum și suntem încrezători că vom continua să aducem oamenii împreună și să le oferim oportunități de a-și dezvolta abilitățile și de a-și îndeplini potențialul”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

”Dacă există un loc în care cele două emisfere ale creierului se unesc, locul acesta este insula noastră de piatră, astronava care, sperăm că într-o zi va decola în jurul Pământului. Atlantykron este o astronavă de piatră, adică un vis plin de fapte”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov, fondator al Academiei Atlantykron.

”La această ediție aniversez 30 de ani de când particip fără a fi lipsit vreodată la fenomenul Atlantykron, iar de 20 de ani am onoarea să fiu purtător de cuvânt al acestui eveniment unic. Atlantykron a contribuit enorm la formarea mea ca jurnalist, om de comunicare, scriitor și consultant în turism, sau mai bine spus, la formarea mea ca om. Aici am regăsit mulți mentori și prieteni și îmi este foarte greu să îi enumăr pe toți. Aș aminti de cei trei fondatori ai Academiei Atlantykron, care îmi sunt și mentori, Sorin Repanovici, Alexandru Mironov și Aurel Cărășel. Sunt sigur că Atlantykron va continua și se va multiplica pe viitor, fiind un exemplu pentru alte evenimente similare”, spune Traian Bădulescu, jurnalist și consultant în turism, purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron.

De-a lungul celor 34 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Printre activități se vor număra tradiționala videoconferință în direct cu NASA (prima a fost la ediția din 2012, imediat după amartizarea rover-ului Curiosity) privind misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, cursuri dedicate științei și literaturii dar și inteligenței artificiale, lansări de carte, vernisaje de arte plastice, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică, astronomie, robotică, energie, până la comunicare, mediere și dezvoltare personală. De asemenea, în cadrul Academiei Atlantykron va fi celebrat Centenarul GOPO (centenarulgopo.ro), proiect realizat de Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București.

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport”.

          CURSURI

Asociația Science&Technology și Asociația Start Evo, cu sprijinul Nuclearelectrica și Carpat Energy, vin în întâmpinarea tinerilor pregătindu-i pentru impactul cu viitorul prin intermediul unei serii de ateliere și cursuri inovative în domeniul științei și tehnologiei.

Alături de atelierele deja tradiționale, precum Arduino & Programare & Fotovoltaice, Animație & Film, Desen 3D & Muzică asistată de calculator, Comunicare & Jurnalism, anul acesta se adaugă două noi ateliere: Dezvoltare Personală și Testarea Inteligențelor Multiple, respectiv Supraviețuire.

Printre cursurile și atelierele Academiei Atlantykron se numără ”Introducere în Robotica Educațională”, ”Gamification – Tehnica inovativă pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor folosind tehnici de joc”, ”Cunoaștere și Performanță de sine – Control și Instrumente”, ”Studiul Păsărilor – Cum să monitorizăm ecosistemele? (Asociația Urania)”, ”Atelierul de Comunicații Radio”, ”Puterea Subconștientului”, ”Maratonul Autorilor PavCon – Lansări de carte SF, F & H și sesiuni de Q&A și autografe cu autorii Aurel Cărășel, Florin Giurcă, Dan Rădoiu și Dan Popescu” (1 august, orele 15.00), ”Creative Writing”, ”Dream Catchers – o tradiție fascinantă a americanilor nativi”, ”Adulthood – Atelierul pentru tineri despre gestionarea banilor și alegerea carierei”, ”Caligrafia ca artă”, ”Atelier de Pictură: Trezește artistul din tine”, ”Cum să fotografiezi natura? Introducere în fotografia de natură”.

În plus, participanții pot profita și de activități sportive diverse, inclusiv yoga, qigong, activități nautice, arte marțiale (de la qigong la jiu-jitsu), badminton, șah, tir cu arcul și volei.

CONFERINȚE

29 iulie, orele 11.00: GLOBALIZAREA OMENIRII ÎN ERA CONȘTIINȚEI. Conferință susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative.

30 iulie, orele 11.00: DE LA TĂBLIȚELE DE LA TĂRTĂRIA LA CHATGDP – PAȘI ÎN EVOLUȚIA OMENIRII. Dr. Florin Munteanu va prezenta evoluția omenirii, de la primele scrieri descoperite pe tăblițele de la Tărtăria până la dezvoltarea inteligenței artificiale.

30 iulie, orele 18.30: THE INNER JOURNEY – vernisaj expoziție outdoor. Gabriel Grosu, pictor.

30 iulie, orele 22.00: DINCOLO DE ORIZONT – PROGRAMUL ARTEMIS. CÂT DE REPEDE NE ÎNTOARCEM PE LUNĂ. Conferință virtuală susținută de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

30 iulie, orele 23.00: JOURNEY TO MARS AND BEYOND – O călătorie spre Marte și dincolo de acesta. Prezentarea virtuală va fi susținută de Ravi Prakesh, expert NASA, Jet Propulsion Laboratory.

31 iulie, orele 11.00: ZIUA ENERGIEI VERZI LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de Cătălina Popa, director de dezvoltare al firmei Carpat Energy.

31 iulie, orele 17.00: ZIUA COMUNICĂRII LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de revista ”Știință și Tehnică”. Lectori: Dorin Bădulescu, avocat, mediator și trainer și Mihai Munteanu, fizician, mediator, negociator și trainer.

1 august, orele 11.30: ENERGIA VIITORULUI, VIITORUL ENERGIEI. Totul despre Reactoarele modulare mici (SMR). Conferință susținută de Societatea Nuclearelectrica.

2 august, orele 11.30: ERGONOMIA VIITORULUI – O nouă perspectivă. Tendințe și credințe. Adrian Ispășoiu va prezenta ultimele evoluții în domeniul ergonomiei și impactul acestora asupra viitorului.

2 august, orele 16.00: Lansarea cărții RĂZBOIUL ARTILECTELOR – Cosmiști vs. Terrani. Invitați speciali: Pompilian Tofilescu și Mugur Cornilă, directorul Editurii EAGLE.

2 august, orele 17.30 – 19.00: PROCESUL  ARTILECTELOR: ROBOȚI ȘI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. Lectori: prof. Dr. Hugo de Garis și Pompilian Tofilescu.

2 august, orele 22.00: THE EMBEDDING – PROFUNZIMEA ȘI MISTERUL LIMBAJULUI. Conferință virtuală susținută de scriitorul britanic Ian Watson, printre altele, autorul ”The Embedding”, singurul roman SF care se bazează pe idei din lingvistică, și anume: teoria gramaticii generative. De asemenea, Ian Watson a scris scenariul filmului A.I. – Artificial Intelligence (2001).

3 august, orele 11.00: ROMANIAN NATIONAL ANTARCTIC RESEARCH EXPEDITION 2017 – ÎNTÂMPLĂTOR PE URMELE LUI RACOVIȚĂ. Conferință susținută de Contraamiral (R) Marian Săvulescu.

3 august: THE SIMPLE SYSTEM FOR SUSTAINABLE SUCCESSÎnțelege cum să-ți stabilești și să atingi obiectivele tale. Prezentarea virtuală va fi susținută de Felix Izimoh.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Valentin Armeanu (director tehnic şi de logistică), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), Daniel Pârcălăbescu (tehnică şi logistică), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferinţe invitaţi virtuali), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Henri de Hillerin (Responsabil cu sistemele de inginerie sunet și imagine), Maria Nicola (Coordonare activităţi voluntariat), Maria Socea (Coordonator atrageri de sponsorizări), Gabriela Calinciuc (Coordonare promovare media virtual), Alexandru Calinciuc (Coordonator tehnic, mentenanță IT),

Lectorii și instructorii Academiei Atlantykron 2023 sunt: Alina Ferșeta – președinte și fondator al Asociației Startevo, Constantin (Noro) Ferșeta, Aurel Cărășel – scriitor, profesor, jurnalist), Donna Anderson Offutt (SUA) – inginer specializat în tehnologia sistemelor de automatizare și control robotizat, Carol Anderson (SUA) – experiență de peste 30 de ani în domeniul farmaceutic, clinic și spitalicesc dar și o călătoare înveterată, Heather Anderson (SUA) – președintele Fundației World Genesis, Gabriela Calinciuc – membru al Asociației Atlantykron, coordonator pe partea de promovare virtuală a Academiei Atlantykron, Gabriel Grosu – instructor atelier de pictură, Dr. Radu Berca – Instructor: FACT- First Aid & CPR Training, comandant SARS, medic coordonator al Academiei Atlantykron, Adrian Dedu – inginer în telecomunicații specializat pe rețele de calculatoare și fotograf amator, Adrian Bănuță – jurnalist de televiziune, mediator, organizator de evenimente și președintele Fundației ”Știință și Tehnică”, Adina Ardelean – trainer pe partea de dezvoltare personală și afaceri, Alexandru Ciocârlan – Team Leader HighFive Robotics, Tiberiu Ionescu – Peer Mentor HighFive Robotics, Maria Socea – președinte al Asociației pentru Tineret și Evoluție, coordonator atrageri de sponsorizări, Daniela Mironov Bănuță – jurnalist și specialist în comunicare, Alexandru Dumitra – coordinator program activități sportive.

Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau companii. Dintre acestea, amintim de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Primăria Cernavoda. De asemenea, parteneri oficiali sunt Dyomedica CND, Fundația UTI, SC K2 Time București. Sponsori/susținători sunt  Societatea Nuclearelectrica SA, CryptoDATA, CIVITAS, Benq, Tolrem Automation and Control, Whiz Juniors, Zaka AI, Mega Image, BORSEC.

Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 34 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor instituții și agenții guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), dinpartea autorităților locale – Primăria Cernavoda, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Asociația Atlantykron, Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation. 

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.

Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.

Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction, 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență și 2019, când au fost aniversați 30 de ani. În 2020, Academia Atlantykron a fost organizată doar în mediul online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), în perioada 1-5 august, iar ulterior au mai fost organizate, lunar, conferințe online sub genericul ”Mini Atlantykron Days”.

Menționăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte al Societății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), cosmonautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț, violoncelistul și artistul Adrian Naidin etc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat “NextGeneration: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!

În 2014,echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism conferința „Dunărea, comoara turistică a României”, care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil.

În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea “Educație și învățământ”.

În 2017, 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării”, eveniment organizat de Innovation Travel și de Primăria orașului Cernavoda, au asistat la deschiderea Academiei Atlantykron și au participat la o conferință dedicată relației dintre individ si comunitate – „Orașul Quantic pentru oameni înțelepți” – dar și despre dezvoltarea și promovarea turismului dunărean.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee science fiction la primele ediții din anii 90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.

An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități – Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare. Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.

Scurtă poveste

Cunoscutul jurnalist de știință și scriitor Alexandru Mironov le spunea, unor tineri pasionați de Science Fiction, unii dintre ei chiar scriitori, la un foc de tabără – unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, îl priveau pe maestru cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului.

Doar Sorin Repanovici, atunci proaspăt absolvent de liceu, liderul cenaclului cernavodean de SF Atlantis, a promis că va încerca și că se va ocupa și va încerca să strângă pasionații de SF pe acea insulă măcar pentru.. următorii ani.

Scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, alt membru al ”treimii” acestei inițiative, de a aduna pe o insulă pustie fanii și creatorii de anticipație, așa cum mai era denumită arta SF atunci, susținu și el din plin ideea.

Aceste momente se petreceau în 1990. Al doilea an când mai mulți SF-iști se adunau pe această insulă, aflată la 20 de kilometri nord de Cernavoda, lângă ruinele cetății Capidava și satul cu același nume, denumită de localnici ”Inelul de piatră”. Însă era primul an în care ei se confruntau cu nopțile liniștite din pustietate și cu dormitul la cort. În 1989, fusese doar o debarcare de o jumătate de zi.

Sorin s-a ținut de cuvânt. 1991 a adus un bac ponton mare, cu 2 niveluri, curent electric, mai mulți participanți, concursuri, jurii, invitați speciali.

Reuniunea a fost denumită, în același an, Tabăra de creație SF Atlantykron. Evenimentul a devenit cu rapiditate internațional. În 1999 am putut admira aici eclipsa totală de soare, în 2001 insula a găzduit Convenția Europeană de SF – Eurocon, iar din 2002 s-a transformat în Academie de vară. Pentru că ideile, idealurile, visele și pasiunile organizatorilor, participanților și invitaților erau din ce în ce mai complexe. Dar toate, sub ideea construirii și a reconstruirii viitorului. Restul este istorie

Coordonatorul general al Academiei Atlantykron:

Sorin REPANOVICI (0745 340 537)

Președinte Onorific

Alexandru MIRONOV

Director de comunicare:

Traian BĂDULESCU  (0735 452 682)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator