De ce redeschide Uganda o legătură feroviară veche de un secol?

07 08. 2023, 08:00
Foto: Shutterstock

Autoritățile din Uganda vor redeschide o legătură feroviară veche de un secol și nefolosită de patru decenii, deoarece nu a reușit să obțină finanțare de la China pentru o linie nouă.

Specialiștii din Uganda au început să restaureze o cale ferată veche de un secol, construită de britanici. Linia ar trebui să reducă toate costurile legate de transportul de bunuri către nordul țării, Sudanul de Sud și Republica Democrată Congo, a explicat un purtător de cuvânt al căilor ferate, potrivit Reuters.

Linia, care a fost scoasă din uz timp de aproximativ 40 de ani, face parte din rețeaua feroviară din Africa de Est care începe de la portul Mombasa din Kenya, situat în Oceanul Indian. Aceasta a fost construită de fostul conducător colonial al Kenyei și al Ugandei, Marea Britanie, la începutul secolului XX.

De ce redeschide Uganda o legătură feroviară veche?

Uganda a decis să modernizeze vechea rețea după ce planurile de a construi o cale ferată modernă au eșuat. Inițiatorii proiectului nu au reușit să obțină finanțare din partea Chinei. La începutul acestui an, Uganda a reziliat un contract cu China Harbour and Engineering Company Ltd (CHEC) pentru investiția de peste 2,2 miliarde de dolari. În prezent, Uganda caută un nou contractor.

O altă companie din China va restaura vechea linie în decurs de doi ani investiția fiind de 55 de milioane de dolari. Tronsonul de 382 km de linie care urmează să fie reparat leagă orașul Tororo din estul Ugandei, în apropiere de granița cu Kenya, de centrul logistic din Gulu, în nordul Ugandei, în apropiere de granița cu Sudanul de Sud.

Uniunea Europeană a finanțat construcția hub-ului din Gulu. Investiția a fost finalizată la sfârșitul anului 2021.