Home » D:News » Arta generată de Inteligența Artificială nu poate fi protejată prin drepturi de autor

Arta generată de Inteligența Artificială nu poate fi protejată prin drepturi de autor

Arta generată de Inteligența Artificială nu poate fi protejată prin drepturi de autor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.08.2023

Un judecător federal a respins încercarea unui informatician de a obține drepturi de autor pentru o operă de artă generată de o inteligență artificială, confirmând astfel o decizie în acest sens emisă în luna martie de Biroul pentru drepturi de autor din SUA (US Copyright Office).

Judecătoarea Beryl A. Howell de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Columbia a decis recent că „A Recent Entrance to Paradise”, o lucrare creată de Stephen Thaler în 2012 cu ajutorul DABUS, un sistem de inteligență artificială conceput de el însuși, nu este eligibilă pentru a fi protejată de drepturi de autor, deoarece este „lipsită de orice implicare umană”, ceea ce, a scris Howell, este o „cerință fundamentală a drepturilor de autor”.

Stephen Thaler a încercat inițial să înregistreze lucrarea – care arată două șine de tren ce dispar într-un tunel în mijlocul a ceea ce pare a fi un peisaj plin de verdeață – la Biroul de drepturi de autor în 2018, menționând drept creator Creativity Machine, numele pe care l-a dat generatorului său de inteligență artificială.

Descriind „A Recent Entrance to Paradise” ca fiind „creată în mod autonom de un algoritm de calculator care rulează pe o mașină”, el a încercat să obțină drepturi de autor ca „work-for-hire pentru proprietarul Creativity Machine”, adică el însuși.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase