ONU transmite că drepturile omului în Rusia s-au deteriorat semnificativ

19 09. 2023, 09:00
Sursa foto: Profimedia

Situația drepturilor omului în Rusia s-a deteriorat în mod semnificativ de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a declarat un expert al Națiunilor Unite, care a descris o „represiune sistematică” împotriva societății civile, potrivit Reuters.

Raportul întocmit de raportorul special Mariana Katzarova, consultat de Reuters, susține că autoritățile ruse au efectuat arestări arbitrare în masă ale celor care critică războiul și spune că cei reținuți riscă să moară din cauza „utilizării persistente a torturii și a relelor tratamente”.

Este pentru prima dată când Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a fost mandatat să examineze bilanțul unuia dintre așa-numiții săi membri „P5”, care dețin locuri permanente în Consiliul de Securitate.

Moscova a transmis că criticile sunt nefondate

Misiunea diplomatică rusă de la Geneva nu a făcut niciun comentariu.

Moscova a calificat anterior drept nefondate criticile la adresa bilanțului intern în materie de drepturi și a negat că ar viza civili în Ucraina, unde afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” pentru a distruge infrastructura militară.

„(Expertul) a documentat restricțiile legislative recente care sunt folosite pentru a pune botniță societății civile și a pedepsi activiștii pentru drepturile omului și alte persoane pentru poziția lor împotriva războiului”, se arată în concluziile raportului.

O reprimare sistematică a organizațiilor societății civile

„Aplicarea adesea violentă a acestor legi și reglementări a dus la o reprimare sistematică a organizațiilor societății civile care a închis spațiul civic și mass-media independentă”, a mai spus acesta.

Experta ONU Mariana Katzarova, o fostă jurnalistă din Bulgaria, se referă, de asemenea, la încercările Rusiei de a-i obstrucționa mandatul, afirmând că astfel de acțiuni arată „lipsa de voință politică de a-și respecta obligațiile în domeniul drepturilor omului”.

Moscova a declarat anterior că nu va coopera cu ancheta.