Home » D:News » Un copil de 13 ani cu o tumoră de 20 de cm a primit o nouă șansă la viață

Un copil de 13 ani cu o tumoră de 20 de cm a primit o nouă șansă la viață

Un copil de 13 ani cu o tumoră de 20 de cm a primit o nouă șansă la viață
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.10.2023

Un copil în vârstă de 13 ani, din Galați, a primit o șansă nouă la viață, după ce a fost operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, pentru extirparea unei tumori de 20 de centimetri care cuprindea șapte vertebre. Acum, Liviu poate merge din nou.

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași i-au schimbat viața unui copil de 13 ani căruia i s-a descoperit o tumoră de 20 de centimetri, care cuprindea șapte vertebre.

După ce medicii din Galați, orașul natal al copilului, nu au reușit să-i ofere nicio șansă, iar suferința a atins un punct culminant, părinții au cerut ajutor celor de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

O intervenție chirurgicală complexă

Echipa de specialiști neurochirurgi a luat în primire cazul copilului și a început o intervenție chirurgicală complexă pentru a elimina tumora de 20 de centimetri, din coloană, care cuprindea șapte vertebre.

„Intervenția a fost una dificilă, dar neurochirurgii au luptat pentru viața micului pacient și au reușit să elimine tumora cu succes, deschizând astfel calea pentru recuperarea copilului.

După operație, copilul a dat primele semne de progres și a făcut primii pași.

Cu fiecare zi ce a trecut, durerile au devenit tot mai suportabile, iar Liviu și-a recăpătat speranța într-o viață normală.

Cu zâmbetul pe buze și emoționați, părinții se pregătesc, marți, să-și ducă acasă copilul, alături de familie.

„Se lăsa pe picior în jos și dacă îl atingeam nu-l simțeam. Când mergeam, îmi venea să cad jos. M-a durut mult. Mă simt mai bine acum. A trecut acum. Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta. Am mai vorbit cu prietenii și le-am spus că vin săptămâna asta. Mergem să ne plimbăm cu bicicletele”, spune Liviu Gheorghiță, pacientul în vârstă de 13 ani.

Mama povestește chinurile prin care a trecut copilul

Mama  povestește chinurile prin care a trecut copilul: „El se tot plângea: Mama, mă doare spatele. Și apoi l-am dus la medicul de familie. Medicul mi-a dat o cremă, pastile, și tot nu i-a trecut. I s-a ameliorat puțin, și apoi am plecat și l-am rugat să-mi dea o trimitere la spital. M-am dus de urgență la Galați. Am stat două săptămâni acolo, și de acum m-au trimis la Iași. Ca orice părinte pentru copilul lui, ne-am rugat la Dumnezeu, am plâns, am suferit, și acum mulțumim lui Dumnezeu că e bine. În alte spitale unde am mai fost, nu am văzut așa ceva. Liniște, doctori și asistente foarte omenoase. Mi-a fost tare frică pentru că doctorul din Galați nu îi dădea șanse. Că s-ar putea să rămână paralizat, că s-ar putea, Doamne ferește, la ce e mai rău. Acum mulțumim lui Dumnezeu că e bine. Abia așteptăm, cred că și el abia așteaptă. Ne lipsește mult. Nici nu mai zic, greu. Numai drumuri, numai gânduri. Bine că a fost bine. Mulțumim lui Dumnezeu. Îi dorim multă sănătate. Și este un om foarte, foarte cumsecade. Ne-a vorbit foarte frumos. Chiar am fost la el în cabinet, și nici nu ne așteptam la ce primire am avut”, spune Maria Gheorghiță, mama lui Liviu.

Cum au fost clipele de după operație?

La rândul său, tatăl lui Liviu, Ionel Gheorghiță, își amintește cum au fost clipele de după operație.

„A fost foarte greu. Gânduri, stresuri, bani, împrumuturi, muncă. M-am simțit foarte bine când am auzit că e bine. M-am simțit foarte rău și îngrijorat. Nu am putut să dorm nici noaptea. Am ajuns la operație și am auzit că e bine, că vorbește. M-am simțit foarte bine și ok. Le este dor și fraților de el și lui, unul de altul. Le dorim multă sănătate și le mulțumim frumos (cadrelor medicale – n.r.). Dumnezeu să îi ajute să facă tot ce se poate. Am mers cu Domnul tot înainte, nu am știut. Mă gândeam la ce e mai rău, dar tocmai a fost pe invers. Și în ziua operației ne-am rugat la mănăstire”, povestește Ionel Gheorghiță.

Medicul care a coordonat operația, conf. univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, explică în ce a constat intervenția și care au fost riscurile.

Există șanse mari de vindecare pentru acest copil

„Copilul în vârstă de 13 ani a ajuns la noi în clinică pentru faptul că nu mai putea merge. Ceea ce noi numim deficit motor la nivelul membrelor inferioare, un deficit motor parțial. Deci el mai păstra ceva mișcări la nivelul picioarelor. Asta după ce timp de două săptămâni a stat la spitalul din Galați pentru investigații, unde s-a efectuat și o biopsie dintr-o leziune tumorală care se extindea de la a 11-a vertebră dorsală, până la nivelul coloanei sacrale. Deci o leziune extrem de întinsă pe aproximativ șapte corpuri vertebrale, ceea ce este enorm. Acest lucru ne-a pus și nouă dificultăți în ceea ce privește abordarea acestui caz, pentru că nu este simplu să faci o rezecție a unei tumori extinse pe atâția corpi vertebrali la un copil de 13 ani, pentru care încă nu s-a realizat procesul de creștere completă a corpului. La nivelul oaselor respective, chiar dacă sunt corpi vertebrali, există niște nuclee de creștere care pot fi afectate în timpul intervenției chirurgicale. Din fericire pentru copil, am reușit să îi facem o rezecție maximală a leziunii cu păstrarea integrității tuturor nervilor cozilor de cal și a nervilor spinali. Acest lucru a permis ca post-operator copilul să își recapete forța în picioare, cu șanse mari de a merge în viitorul apropiat”, spune medicul.

Potrivit acestuia, rezultatul anatomopatologic a arătat că este o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că există șanse mari de vindecare pentru acest copil.

Lucrurile nu se vor opri aici, însă, Va fi nevoie și o operație ulterioară de fixare a coloanei, care va fi realizată tot la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase