De ce vor finlandezii să închidă complet granița cu Rusia?

22 11. 2023, 01:00
Foto: Shutterstock

Autoritățile finlandeze ar putea închide complet granița cu Rusia din cauza crizei migranților ilegali care se intensifică. Măsura ar putea intra în vigoare curând, iar specialiștii susțin că în spatele crizei este Rusia.

Poliția de frontieră finlandeză a anunțat că aproximativ 300 de solicitanți de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia și Siria, au ajuns la granița finlandeză cu Rusia începând din septembrie. Zeci de persoane au sosit la frontieră în ultimele zile, ceea ce indică o creștere a numărului de migranți, potrivit Sky News.

De asemenea, în noiembrie, Finlanda a înregistrat 89 de traversări ale frontierei în doar două zile ceea ce arată o creștere semnificativă față de cele 91 treceri înregistrate de la jumătatea lunii iulie până la 12 noiembrie.

Granița Finlandei cu Rusia ar putea fi închisă complet

Zeci de migranți au ajuns sâmbătă la două puncte de trecere a frontierei închise recent de finlandezi. Oamenii s-au adunat în jurul unui foc de tabără la temperaturi sub zero grade, potrivit Reuters.

Inițial, autoritățile finlandeze au închis patru puncte de trecere a frontierei din sud-estul țării, dar au în vedere închiderea întregii granițe cu Rusia.

Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat recent că există indicii că „autoritățile străine sau alți actori” au jucat un rol în a ajuta oamenii să treacă ilegal granița. Rusia „încearcă să creeze o criză a migranților la granița cu Finlanda”, a anunțat și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Finlanda a aderat la NATO în luna aprilie, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Țara nordică are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, care servește și drept graniță externă a Uniunii Europene.