Învățarea automată poate depista cât de copți sunt ardeii

28 01. 2024, 00:00

O echipă de cercetare de la UGR (Spania) a dezvoltat o metodă care poate depista cât de copți sunt ardeii folosind imagistica hiper-spectrală, o tehnică non-invazivă, și învățarea automată.

Metoda a fost dezvoltată folosind ardeiul de tip California, care are în mod tipic o formă cubică și pulpă groasă, iar proiectul permite determinarea fermității ardeiului, o calitate legată de cât de copți sunt ardeii, esențială pentru succesul acestora pe piață.

Pentru a preveni ambalarea ardeilor prea copți, echipa de cercetare din cadrul Laboratorului de Imagistică Color de la UGR, în colaborare cu Departamentul de Chimie Analitică și cooperativa Hortofrutícola Mabe din Almería, a dezvoltat o nouă metodă pentru măsurarea gradului de coacere al acestor produse.

Echipa a utilizat imagistica hiper-spectrală, o tehnică non-invazivă folosită pentru identificarea, clasificarea și vizualizarea atributelor de calitate ale fructelor și legumelor pentru a se asigura că acestea sunt sigure pentru consum.

Învățarea automată poate depista cât de copți sunt ardeii

Cercetătorii au analizat reflectanța spectrală în domeniul vizibil și în infraroșu apropiat pentru a determina gradul de coacere al ardeilor din trei recolte diferite, identificând benzile spectrale care oferă cele mai bune rate de clasificare pentru evaluarea coacerii, scrie Phys.org.

Proiectul a construit un scenariu realist, simulând un sistem de bandă rulantă, în care ardeii sunt evaluați folosind patru algoritmi de clasificare pentru a prezice gradul de coacere.

Algoritmul utilizat pentru acest proces de clasificare a atins rate de succes de peste 90%, datorită unui sistem care îmbunătățește estimarea duratei de depozitare a ardeilor și asigură o calitate mai bună a produsului pentru clienți.

Acest sistem oferă o soluție eficientă și practică pentru clasificarea gradului de coacere a ardeilor, permițându-le cultivatorilor de fructe și legume să îmbunătățească gestionarea culturilor și să reducă pierderile cauzate de produsele prea coapte.

Flexibilitatea sistemului le poate permite companiilor să aleagă numărul de benzi spectrale în funcție de bugetul și tipul de produs pe care doresc să-l analizeze.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au distrus 99% dintre celulele canceroase într-un experiment inovator

Ce s-a întâmplat după ce oamenii fără adăpost au primit câte 750 de dolari pe lună?

Bateriile cuantice s-ar putea încărca mai repede schimbând regulile cauzalității

O baterie care stochează energia în pietre? Un start-up crede că o poate realiza!