Home » D:News » O specie de libelule recurge la o soluție extremă pentru a scăpa de pretendenți

O specie de libelule recurge la o soluție extremă pentru a scăpa de pretendenți

O specie de libelule recurge la o soluție extremă pentru a scăpa de pretendenți
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.01.2024

Pentru a scăpa de atențiile partenerilor nedoriți, libelulele recurg la o soluție extremă: își înscenează propria moarte până când pretendentul renunță.

Femelele unei specii de libelule foarte răspândite, dragonul alpin (Aeshna juncea), au dezvoltat o tactică extremă pentru a alunga partenerii nedoriți: ele simulează moartea până când pretendentul renunță.

Comportamentul neobișnuit al libelulelor femele a fost descoperit în Alpii elvețieni de către biologul Rassim Khelifa de la Universitatea din Zurich. A văzut o libelulă căzând la pământ și zăcând pe spate, aparent fără viață, pentru ca apoi să zboare din nou imediat ce a rămas singură.

Tactica a funcționat!

Tactica a fost apoi documentată la 27 dintre cele 31 de femele de libelule studiate, iar în 21 de cazuri a funcționat.

Atunci când își depun ouăle, femelele acestei specii sunt vulnerabile, deoarece, spre deosebire de alte libelule, nu se pot baza pe un mascul care să aibă grijă de puii nenăscuți.

Înscenarea morții, o ultimă soluție

Un singur raport este suficient pentru a fertiliza toate ouăle, un al doilea ar risca să le afecteze tractul reproducător. De obicei, viitoarele mame libelule rămân ascunse în vegetație.

Falsul deces pare a fi o ultimă soluție, care se adoptă atunci când numărul de masculi din jur este prea mare pentru a trece neobservate. Este posibil ca femelele libelule să îl fi extins și în sfera „cuplului”, pentru a evita abordările hărțuitoare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase