Home » D:News » Oamenii de știință au dezvoltat „robotul-pompier” pentru a combate incendiile de la distanță

Oamenii de știință au dezvoltat „robotul-pompier” pentru a combate incendiile de la distanță

Oamenii de știință au dezvoltat „robotul-pompier” pentru a combate incendiile de la distanță
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.01.2024

Proiectul acestui robot pompier nou, numit Dragon Firefighter, a fost publicat în Frontiers in Robotics and AI. Roboticienii din întreaga lume pot folosi în mod liber planurile pentru a-și construi propriul Dragon Firefighter, în beneficiul tuturor.

„Este un prototip al unui robot-pompier zburător de patru metri lungime, controlabil de la distanță, proiectat pentru a stinge în siguranță și eficient incendiile din clădiri, apropiindu-se direct de sursele de incendiu”, a declarat Dr. Yuichi Ambe, profesor asistent la Universitatea din Osaka.

O echipă de cercetare din laboratorul profesorului Satoshi Tadokoro de la Universitatea Tohoku a început să lucreze la roboți zburători similari în 2016.

De atunci, 11 cercetători și studenți au contribuit la dezvoltarea lor ulterioară. Înainte și în timpul dezvoltării, aceștia au ținut legătura cu pompierii japonezi pentru a le înțelege mai bine nevoile.

Furtunul robotului Dragon Firefighter este propulsat în sus (zburând la doi metri deasupra solului) de opt jeturi de apă controlabile care țâșnesc din centrul și capul său.

Echipa a început să lucreze la roboți zburători similari în 2016

Furtunul își poate schimba forma și poate fi orientat spre flăcări, fiind dirijat de o unitate de control aflată într-un cărucior pe roți în spate. Căruciorul este conectat printr-un tub de alimentare la un camion de pompieri cu un rezervor de apă de 14.000 de litri.

Duzele aruncă apă cu o viteză de 6,6 litri pe secundă, cu o presiune de până la un megapascal. În vârful furtunului se află o cameră convențională și o cameră de termoviziune, care ajută la găsirea locației incendiului.

Dragon Firefighter și-a primit botezul de foc la ceremonia de deschidere a World Robot Summit 2020 (WRS2020), care a avut loc în septembrie 2021 la Fukushima. Acolo, a stins cu succes flacăra ceremonială, formată din bile de foc aprinse de un alt robot, la o distanță de patru metri. Pe lângă detalierea designului său, prezentul studiu discută, de asemenea, lecțiile învățate în timpul acestei prime demonstrații a abilităților Dragonului, precum și specificarea îmbunătățirilor ulterioare aduse de atunci.

,,De la demonstrația de la WRS2020, am continuat să lucrăm la îmbunătățirea Dragonului nostru și am învățat multe lucruri noi”, a explicat Dr. Yu Yamauchi, profesor asistent la Universitatea Prefecturală Akita.

Robotul, gata să zboare în zece ani

„De exemplu, am descoperit că mecanismul inițial de amortizare pasivă care contracarează oscilațiile corpului Dragonului pompier nu era practic: era nevoie de prea mult timp pentru a se pregăti pentru zbor. De asemenea, am descoperit că, de fapt, căldura provocată de incendii poate cauza deformări dăunătoare ale plasticului în aplicațiile exterioare ale tubului ondulat care susține furtunul de apă și cablurile electrice.”

Alte îmbunătățiri detaliate în studiu includ o mai bună impermeabilizare, o unitate de duză capabilă să gestioneze o gamă mai largă de forțe nete și un mecanism îmbunătățit pentru canalizarea fluxului de apă. Dar și alte evoluții sunt în pregătire.

„Estimăm că va mai dura aproximativ 10 ani pentru a implementa robotul nostru în scenarii reale de stingere a incendiilor”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au creat inima biorobotică ce bate precum cea reală

Un robot de la o fabrică Tesla a atacat un inginer și a lăsat în urmă „o dâră de sânge”

O companie chineză a construit „cel mai puternic robot umanoid de uz general din lume”

Oamenii de știință au creat cea mai realistică mână robotizată de până acum

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase