Home » Știință » O companie chineză a construit „cel mai puternic robot umanoid de uz general din lume”

O companie chineză a construit „cel mai puternic robot umanoid de uz general din lume”

Sursa: Unitree/YouTube
Publicat: 19.12.2023

Unitree, o companie de robotică din China, a anunțat o reușită uluitoare odată cu actualizarea robotului său umanoid.

Robotul numit H1 este considerat „cel mai puternic robot umanoid de uz general din lume”, având „cel mai înalt nivel de viteză, forță, flexibilitate și manevrabilitate”.

Cu sediul în Hangzhou, în apropiere de Shanghai, compania Unitree Robotics a fost fondată în 2017. Misiunea este de a democratiza roboții și de a-i face la fel de populari și ieftini precum telefoanele inteligente și dronele din vremurile noastre, potrivit InterestingEngineering.

Robotul umanoid H1 are o înălțime de aproximativ 1,8 metri

Robotul H1 are o înălțime de aproximativ 1,8 metri, cântărește doar 47 de kilograme și include un motor intern și un sistem de angrenaje dezvoltate de Unitree. Robotul umanoid dispune, de asemenea, de o baterie 15-ah cu o capacitate de 0,863kWh.

Cât despre capabilitățile de vedere, robotul este echipat cu un senzor 3D LiDAR și o cameră de profunzime. Articulațiile de la picioare oferă 5 grade de libertate (DOF), în timp ce brațele dispun de 4 DOF. Primele imagini dezvăluite cu robotul arată că îi lipsesc mâinile, iar în schimb are un capăt căptușit la fiecare braț. Compania a sugerat că vor mai exista îmbunătățiri, cum ar fi și introducerea mâinilor.

H1 are o viteză de mers comparabilă cu cea a oamenilor

Robotul umanoid H1 are o viteză de mers comparabilă cu cea a oamenilor, ajungând la 5,6 km/h. Într-un video promoțional, un inginer de la Unitree încearcă să perturbe mersul robotului și să-l dezechilibreze. Cu toate acestea, nu reușește, pentru că robotul continuă să-și recapete echilibrul imediat după fiecare lovitură primită de la inginer.

Sursa: Unitree/YouTube

Mai mult, robotul H1 are capabilități de mers și alergat autonome într-o varietate de medii și terenuri. Versatilitatea sa îl face potrivit pentru o gamă largă de industrii, servicii și aplicații, potrivit Unitree.

Deși compania nu a dezvăluit o dată oficială de lansare pentru H1, Unitree are de gând să înceapă livrările în prima parte a anului 2024, iar comenzile pentru H1 sunt deja disponibile. Prețul anticipat este de aproximativ 150.000 de dolari.

Unitree și compania americană Boston Dynamics sunt printre cei mai vizibili jucători din industria roboticii, cea dintâi fiind concentrată pe livrarea de modele disponibile consumatorilor la prețuri accesibile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au creat cea mai realistică mână robotizată de până acum

Au fost construiți roboți biologici din celule umane

Roboții controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni, tot mai aproape de realitate

TeslaBot, robotul umanoid de la Tesla, face yoga și arată cât de mult a progresat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase