Home » Știință » Oamenii de știință au creat cea mai realistică mână robotizată de până acum

Oamenii de știință au creat cea mai realistică mână robotizată de până acum

Oamenii de știință au creat cea mai realistică mână robotizată de până acum
Credit foto: Buchner, T.J.K., Rogler, S., Weirich, S. et al. Vision-controlled jetting for composite systems and robots. Nature 623, 522–530 (2023)
Publicat: 05.12.2023

Oamenii de știință au creat cea mai realistică mână robotizată din toate timpurile, cu oase, ligamente și tendoane imprimate 3D.

Descoperirea – imprimarea 3D a unui amestec de părți dure și moi prin stratificarea încrucișată a până la patru materiale plastice – ar putea fi folosită pentru a crea roboți mai rezistenți, potrivit cercetătorilor.

Rezultatul este o piesă robotică fermă, dar moale, care poate fi scalabilă, spre deosebire de alți roboți moi care se străduiesc să își mențină proprietățile fizice la dimensiuni mai mari, potrivit rezultatelor lor publicate în revista Nature.

Tehnica, cunoscută sub numele de jet controlat prin viziune (VCJ), probabil că nu va fi folosită prea curând pentru a crea Androizii cu aspect real, dar ar putea face ca industriile automatizate să fie mult mai sigure.

Mâna robotizată are oase, ligamente și tendoane

„Roboții realizați din materiale moi, cum ar fi mâna pe care am dezvoltat-o noi, au avantaje față de roboții convenționali din metal”, a declarat într-un comunicat primul autor Robert Katzschmann, profesor de robotică la ETH Zurich.

„Deoarece sunt moi, există un risc mai mic de rănire atunci când lucrează cu oamenii și sunt mai potriviți pentru manipularea obiectellor fragile”.

Potrivit cercetătorilor, roboții din prezent nu sunt flexibili și nu dispun de structurile interne complexe necesare pentru a efectua mișcări și sarcini complexe pe care oamenii le pot îndeplini cu ușurință.

Tehnica ar putea face ca industriile automatizate să fie mai sigure

Mulți dintre ei, cum ar fi implanturile metalice, sunt nepotriviți și pentru utilizarea în contexte medicale – provocând inflamații atunci când corpul uman detectează o diferență între rigiditatea lor și cea a țesutului înconjurător, scrie LiveScience.

Pentru a rezolva această problemă, oamenii de știință s-au apucat să tipărească 3D o serie de dispozitive (inclusiv un robot cu șase picioare, o pompă cardiacă funcțională și un material care absoarbe vibrațiile din mediul înconjurător) care imită complexitatea biomecanicii naturii.

Pentru a face acest lucru, ei au dezvoltat o modalitate de imprimare 3D a materialelor plastice cu întărire lentă. Spre deosebire de poliacrilații cu întărire rapidă utilizați în imprimarea 3D tradițională, VCJ oferă fiecărui strat al piesei robotice mai mult timp pentru a se întări – rezultând astfel o componentă imprimată mai durabilă și mai elastică. Camerele și laserele ghidează imprimanta astfel încât fiecare strat să fie construit cu grosimea corectă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roboții controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni, tot mai aproape de realitate

Un robot a confundat un om cu o ladă cu legume și l-a zdrobit

TeslaBot, robotul umanoid de la Tesla, face yoga și arată cât de mult a progresat

Roboții AI cred că pot conduce lumea mai bine decât oamenii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase