Home » D:News » Când a devenit Australia un continent?

Când a devenit Australia un continent?

Când a devenit Australia un continent?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.01.2024

Australia nu este doar cel mai mic continent, ci și cea mai mare insulă a Pământului. Dar, cândva, a fost parte a unui supercontinent mai mare. Așadar, când a devenit Australia propriul său continent?

Masa continentală a Australiei măsoară aproximativ 3.700 de kilometri de la nord la sud și 4.000 km de la est la vest. Australia găzduiește cel mai vechi material cunoscut de origine terestră de pe Pământ: cristale de zircon din regiunea Jack Hills din vestul Australiei, care datează de acum aproximativ 4,4 miliarde de ani, potrivit unui studiu din 2014 publicat în revista Nature Geoscience.

Cele mai vechi părți ale Australiei sunt trei bucăți de rocă de mărimea unui continent, cunoscute sub numele de cratoni: cratonul australian de nord, de sud și de vest, a declarat Alan Collins, geolog la Universitatea din Adelaide, Australia.

Partea de est a Australiei, mai tânără, este alcătuită din roci care s-au format la marginea regiunilor mai vechi ale continentului în ultimii 500 de milioane de ani.

Australia a făcut cândva parte dintr-o masă continentală mult mai mare, cunoscută sub numele de Gondwana, care includea și ceea ce sunt acum Africa, America de Sud, Antarctica, India și Madagascar. Gondwana a făcut la rândul ei parte din supercontinentul Pangeea, din care s-a desprins în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, potrivit Universității Monash.

Cea mai mare insulă a Pământului

Gondwana a început să se scindeze în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani, a precizat Collins. Jumătatea sa estică – care includea Australia, Antarctica, India și Madagascar – s-a separat de jumătatea sa vestică, formată din Africa și America de Sud, potrivit Universității Libere din Berlin.

Gondwana s-a destrămat deoarece crusta oceanică a subductat, sau a alunecat, sub marginile sudice și estice ale Asiei, căzând în adâncurile Pământului, a explicat Collins. Această crustă oceanică a antrenat cu ea și restul plăcii tectonice, iar marginea nordică a Gondwanei se afla la celălalt capăt al acestei plăci, a spus el.

Gondwana de Est, la rândul său, a pierdut din ce în ce mai multe părți de-a lungul timpului. „Împreună, Australia și Antarctica s-au separat de Gondwana în urmă cu aproximativ 135 de milioane de ani”, a declarat Patrice Rey, geolog la Universitatea din Sydney, pentru Live Science.

Acest bloc s-a separat de Gondwana deoarece o placă tectonică aflată la est de acest bloc s-a subductat. „Această zonă de subducție a acomodat mișcarea spre est a blocului Australia-Antarctica, îndepărtându-se de Gondwana”, a spus Rey.

Australia se va ciocni de Asia

Noua Zeelandă a făcut cândva parte și ea din acest bloc desprins. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, masa de uscat care include acum Noua Zeelandă – continentul în mare parte scufundat numit Zealandia – s-a desprins din ceea ce este acum estul Australiei, în parte din cauza unei activități vulcanice majore.

Australia s-a separat în cele din urmă de Antarctica pentru a deveni propriul continent în urmă cu aproximativ 35 de milioane de ani, când prima s-a îndepărtat spre nord de cea de-a doua, a declarat Rey. Acest eveniment a creat Oceanul Sudic care înconjoară în prezent Antarctica, a spus Collins.

Australia este încă în mișcare. Derivând cu aproximativ 7 centimetri pe an, Australia este placa tectonică cu cea mai rapidă mișcare de pe planetă, au scris oamenii de știință australieni Chris Rizos și Donald Grant într-un articol din 2017 în The Conversation.

În aproximativ 20 de milioane până la 30 de milioane de ani, Australia ,,ar putea să lovească lateral Asia de Est”, a adăugat Collins. Odată ce Australia se va ciocni cu Asia, timpul său drept continent propriu se va încheia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Spectacolul naturii în Australia! Cum traversează furnicile de foc zonele inundate?

Insulele de corali din Australia care marchează granițele maritime ale țării riscă să dispară

Reguli mai stricte pentru cei care vor să studieze în Australia

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase