Home » D:News » Insulele de corali din Australia care marchează granițele maritime ale țării riscă să dispară

Insulele de corali din Australia care marchează granițele maritime ale țării riscă să dispară

Insulele de corali din Australia care marchează granițele maritime ale țării riscă să dispară
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.12.2023

Mai multe insule de corali care marchează granițele maritime ale Australiei riscă să dispară, potrivit unui studiu. De vină sunt încălzirea și creșterea nivelului apelor.

Autorii studiului au stabilit că dispariția coralilor ar putea avea implicații asupra frontierelor maritime ale țării, potrivit BBC.

Insulele extind jurisdicția Australiei, peste un milion de kilometri pătrați din teritoriul său fiind delimitați de prezența coralilor.

3 insule expuse unui „risc foarte ridicat”

Studiul publicat în revista Science of the Total Environment a evaluat 56 de insule pe baza unor factori, inclusiv vulnerabilitatea la valurile de căldură și la inundații.

Raportul a identificat trei insule de pe platoul de nord-vest al Australiei de Vest care au fost considerate ca fiind expuse unui „risc foarte ridicat”.

Alte 11 insule din Marea Coralilor, în largul coastei Queensland, au fost clasificate ca fiind expuse unui risc ridicat. Niciuna dintre insule nu are risc zero.

Marea Barieră de Corali a pierdut mai bine de jumătate dintre coralii

Studiul a stabilit ce implicații are schimbarea climei pentru comunitățile care trăiesc pe insule. Au fost analizate și implicațiile geopolitice ale dispariției insulelor.

Marea Barieră de Corali a pierdut mai mult de jumătate dintre coralii săi din cauza schimbărilor climatice, inclusiv din cauza albirii în masă, un fenomen în care coralii aflați sub presiune elimină algele care le dau culorile distinctive.

Aproximativ 25% din speciile marine din lume depind de recifele de corali la un moment dat în ciclul lor de viață.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase