Home » Istorie » Un elev de 12 ani a reconstruit „Raza Morții” a lui Arhimede

Un elev de 12 ani a reconstruit „Raza Morții” a lui Arhimede

Un elev de 12 ani a reconstruit „Raza Morții” a lui Arhimede
Sursa foto: Domeniul Public/Wikimedia
Publicat: 26.02.2024

Un elev de la Agrade din Ontario, Canada, a contribuit la soluționarea unei dezbateri istorice de lungă durată, demonstrând că așa-numita „rază a morții” proiectată de polimatul grec antic Arhimede ar fi putut funcționa cu adevărat.

Arma – care se presupune că ar fi exploatat razele Soarelui pentru a incinera navele inamice – ar fi fost folosită împotriva romanilor cu consecințe mortale, însă cercetătorii nu au reușit încă să afle dacă această invenție antică a existat cu adevărat.

Pentru a ajuta la rezolvarea disputei, Brenden Sener, în vârstă de 12 ani, a construit o versiune la scară redusă a acestuia și, în cele din urmă, a ajuns la concluzia că acest concept funcționează și că ar fi putut fi folosit în mod plauzibil în luptă.

„Raza Morții” ar fi fost folosită împotriva romanilor

Se spune că „Raza Morții” originală ar fi fost folosită împotriva romanilor invadatori în timpul Asediului Siracuzei, care a durat din 213 până în 212 î.Hr. Pe măsură ce navele de război înaintau spre orașul – care se află pe insula Sicilia – apărătorii au apelat la invențiile lui Arhimede pentru a ține inamicul la distanță.

Printre mașinăriile minunate despre care se zvonește că ar fi fost folosite se numără faimoasa Gheară a lui Arhimede, care se presupune că ridica navele romane din apă înainte de a le arunca de la o înălțime mare.

Arma ar fi folosit razele Soarelui pentru a incinera navele inamice

Potrivit surselor istoricului grec Lucian, Arhimede a amplasat, de asemenea, oglinzi de-a lungul golfului din Siracuza pentru a concentra razele soarelui asupra corăbiilor inamice, făcându-le să ia foc.

În timp ce unii cercetători – inclusiv celebrul filozof francez René Descartes – au respins întreaga idee ca fiind ficțiune, alții au încercat să recreeze arma cu un succes rezonabil. În 2005, de exemplu, o echipă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a descoperit că proiectul lui Arhimede putea incendia o navă în doar 11 minute.

Neavând inamici de vaporizat, Sener s-a mulțumit cu o versiune de masă a razei antice a morții, folosind o serie de oglinzi concave și lămpi de birou cu LED-uri. El a descoperit că, atunci când folosea reflectoarele pentru a focaliza o sursă de căldură de 50 de wați pe o bucată de carton, temperatura țintei putea fi ridicată cu 2°C cu fiecare oglindă suplimentară, până la un total de trei oglinzi.

Adăugarea unei a patra oglinzi a provocat apoi un salt de temperatură, scrie IFLScience.

Un salt important de temperatură

Atunci când a repetat experimentul folosind o lampă de 100 de wați, a constatat că „modificarea temperaturii cu fiecare oglindă a fost de 4°C până la 3 oglinzi și de încă 10°C cu a patra oglindă”.

„Pe baza constatărilor experimentale, sunt de acord cu grupul de la MIT și cred că, cu o sursă de căldură suficient de puternică și cu oglinzi mai mari și multiple, toate focalizate la un unghi perfect, ar putea fi posibilă combustia”, scrie autorul studiului.

În cele din urmă, el concluzionează că „descrierile istorice despre Raza Morții în Siracuza antică sunt plauzibile, însă nu au fost găsite dovezi arheologice în afară de ceea ce este consemnat în scrierile filosofilor antici”.

Pentru eforturile sale, Sener a primit medalia de aur a Târgului anual de științe Matthews Hall, medalia de aur a Târgului de științe și inginerie Physical Sciences Thames Valley și premiul Bibliotecii Publice din Londra pentru inspirarea interesului copiilor pentru știință și tehnologie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arhimede, cel mai faimos matematician și inventator al Greciei Antice

Unul dintre cele mai faimoase experimente științifice ar fi fost ilustrat greșit

Euclid, părintele geometriei. „În geometrie nu există drumuri speciale pentru regi”

Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase