Home » D:News » Sfârșitul erei stațiunilor de schi este aproape, arată un nou studiu

Sfârșitul erei stațiunilor de schi este aproape, arată un nou studiu

Publicat: 09.03.2024

Un nou studiu a concluzionat că era zăpezilor abundente a trecut deja din cauza crizei climatice.

Industria schiului din SUA a pierdut peste 5 miliarde de dolari în ultimele două decenii din cauza încălzirii globale provocate de om, a calculat noul studiu, din cauza faptului că zăpada este din ce în ce mai rară pe lanțurile muntoase.

Studiile anterioare au arătat că, în multe locuri, precipitațiile sunt acum sub formă de ploaie, mai degrabă decât de zăpadă, din cauza încălzirii temperaturilor.

Potrivit noului studiu, această situație a scurtat sezonul mediu de schi din SUA cu cinci până la șapte zile în ultima jumătate de secol, ceea ce a costat industria în medie 252 de milioane de dolari pe an din cauza pierderilor de venituri și a costurilor tot mai mari de producere a zăpezii cu ajutorul mașinilor.

Era zăpezilor abundente a trecut deja

„Probabil că am depășit epoca sezoanelor de schi de vârf”, a declarat Daniel Scott, cercetător la Universitatea Waterloo din Canada, care a întreprins cercetarea împreună cu colegii de la Universitatea din Innsbruck. „Schimbările climatice sunt o realitate comercială în evoluție pentru industria schiului și pentru sectorul turismului”.

Iernile neobișnuit de călduroase pentru unele părți din SUA, precum și pentru stațiunile de schi din Europa, au ilustrat problemele tot mai mari cu care se confruntă această activitate.

Munții din Franța, Austria și Bosnia au rămas aproape complet goi de zăpadă, ceea ce a forțat teleschiurile să se oprească și stațiunile să închidă.

În Statele Unite, stațiunile din jumătatea vestică a țării au raportat mai puțin de jumătate din stratul normal de zăpadă, ceea ce a determinat stațiunile să se grăbească să producă mai multă zăpadă sau să își reducă oferta pentru schiori, scrie The Guardian.

,,O avanpremieră a viitorului”

,,Temperaturile record din această iarnă au oferit o avanpremieră a viitorului”, a declarat Scott. ,,A testat limitele producției de zăpadă în multe zone și a modificat vizitele la schi a milioane de schiori și alegerea destinațiilor.”

Absența unei ierni normale în multe locații a fost evidentă în munți, lipsa zăpezii punând în pericol nu numai sporturile de iarnă, ci și un rezervor crucial de apă în care stratul de zăpadă topit alimentează râurile și pârâurile pe parcursul primăverii.

Diminuarea sezoanelor de schi este deja evidentă, potrivit noii cercetări care a comparat iernile din anii 1960 și 1970 cu cele două decenii de după 2000. Reducerea va continua pe măsură ce lumea se va încălzi și mai mult din cauza arderii combustibililor fosili, iar sezoanele de schi se vor reduce cu 14 până la 33 de zile până în anii 2050, chiar dacă lumea va reuși să reducă drastic emisiile care încălzesc planeta și să dezvolte metode avansate de producere a zăpezii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Contaminanții din cremele solare au fost găsiți pentru prima oară în zăpada din Arctica

Cât de mare a fost cel mai mare fulg de zăpadă văzut vreodată?

Test de cultură generală. Câți fulgi de zăpadă cad în lume în fiecare an?

Ceva ciudat se întâmplă pe satelitul acoperit cu „zăpadă” al lui Saturn

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase