Home » D:News » Irlanda ar putea elimina sintagma „locul femeii este în casă” din Constituție

Irlanda ar putea elimina sintagma „locul femeii este în casă” din Constituție

Irlanda ar putea elimina sintagma „locul femeii este în casă” din Constituție
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.03.2024

Irlanda organizează un referendum pentru a șterge din constituție referirile la „datoriile în casă” ale unei femei. Referendumul va fi vineri, chiar de Ziua Internațională a Femeii. O altă întrebare va viza modul în care este definită familia.

Irlandezii sunt chemați la urne ca să aprobe eliminarea din Constituție a sintagmei „locul femeii este în casă”, potrivit Sky News.

Articolul 41.2 din Constituția Irlandei, care datează din 1937, spune: „Statul recunoaște că, prin viața ei în familie, femeia oferă statului un sprijin fără de care binele comun nu poate fi realizat. Statul se va strădui, prin urmare, să se asigure că mamele nu vor fi obligate, din cauza necesității economice, să se angajeze și să-și neglijeze îndatoririle lor în casă”.

Locul femeii este în casă?

Guvernul spune că limbajul este „sexist” și „demodat” și ar trebui șters. Cei care se împotrivesc spun că prin constituție nu se transmite că locul femeii este în casă, ci se oferă recunoaștere a muncii pe care o fac femeile în familie.

A doua întrebare de la referendum se referă la familie. Autoritățile își propun să extindă definiția constituțională a unei familii de la căsătorie la „relații durabile”.

Rezultatele referendumului vor fi anunțate sâmbătă. Sondajele sugerează că ambele referendumuri ar trebui să treacă, deși mai mult de o treime dintre alegători sunt încă indeciși.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase