Home » D:News » 61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres

61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres

61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.03.2024

Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români. Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare. Durata medie a somnului la români este de 6,9 ore pe noapte.

Conform unui studiu realizat de asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, somnul se situează, ca importanța majoră, pe locul 2, după alimentație, în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții.

Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare, cu un procent de 57%, comparativ cu 50% pentru bărbați.

Un somn insuficient are efecte evidente

Media timpului petrecut de respondenți înainte de a adormi este de 22,9 minute, iar 41% declară că adorm în 10 minute sau mai puțin.

Durata medie a somnului este de 6,9 ore pe noapte. 14% dintre respondenți dorm mai puțin de 6 ore, în vreme ce pentru majoritatea (34%) durata medie de ore de somn pe noapte este 7.

Un somn insuficient are, în timp, efecte evidente asupra modului în care un individ funcționează pe plan personal, social și profesional. Poate duce la probleme de memorie, de concentrare, la anumite afecțiuni (inclusiv boli de inimă, digestive etc.) și chiar la repercusiuni mai grave, precum accidente (de circulație, casnice, la locul de muncă).

Calitatea somnului, considerată bună de către 39% dintre respondenți

Aproximativ jumătate dintre respondenți sunt afectați cel puțin uneori de consecințele lipsei de somn, de la dificultăți de concentrare (57%) sau probleme cu memoria (51%), până la incapacitatea de a fi productivi la job (36%) sau ațipit în timpul zilei (34%). Totodată, 44% dintre respondenți renunță la activitățile care le fac plăcere și 42% evită interacțiunile sociale din cauza odihnei insuficiente.

Conform studiului, calitatea somnului este considerată bună de către 39% dintre respondenți (în special bărbați – 45%, comparativ cu 34% dintre femei), în timp ce 52% declară un nivel mediu al calității somnului:

– 61% dintre respondenți dau vina pe stresul din timpul zilei, ca factor principal care le afectează calitatea somnului

– 40% dintre respondenții au perceput o influență negativă mare sau foarte mare a scumpirilor asupra somnului/odihnei

– 41% petrec prea mult timp pe telefon înainte de culcare, respectiv la televizor (35%), și din acest motiv somnul lor are de suferit

– 3% mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de ora de culcare, de aceea nu se odihnesc cum ar trebui

– 15% ajung târziu acasă de la serviciu, ceea ce le scurtează timpul disponibil pentru somn.

Întrebați despre aspectele care i-ar ajuta să doarmă mai bine, 48% dintre respondenți consideră că o organizare mai bună, care le-ar permite să termine la timp lucrurile planificate, ar fi soluția de care au nevoie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase