Home » D:News » China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping

China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping

China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.04.2024

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Întâlnirea are loc în timpul vizitei pe care Blinken o face în China. Liderul chinez a spus că SUA și China ar trebui să fie parteneri, nu rivali.

În timpul întâlnirii de vineri, președintele chinez a vorbit despre respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea win-win, potrivit BBC. Xi consideră că acestea sunt cele „trei principii majore” ale relației SUA-China. Există „încă multe probleme care trebuie rezolvate”, dar China și SUA ar trebui „să fie parteneri, nu rivali”, a mai spus Xi.

Relațiile dintre China și SUA au înregistrat unele progrese după întâlnirea din noiembrie anul trecut dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Antony Blinken face a doua vizită în China în mai puțin de un an

Antony Blinken, care efectuează a doua vizită în China în mai puțin de un an, s-a întâlnit și cu ministrul chinez de externe, Wang Yi. Diplomatul chinez l-a avertizat pe omologul său american să nu calce pe „liniile roșii” ale Chinei.

Relația China-SUA începe să se stabilizeze, dar încă este testată de „factori negativi”, a adăugat ministrul chinez.

Wang nu a menționat factorii negativi, dar între cele două superputeri există mai multe puncte sensibile precum influența în Marea Chinei de Sud, situația din Taiwan și drepturile omului din China. Anthony Blinken a fost mai circumspect în declarațiile sale în fața presei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase