Home » D:News » Ce putem face fiecare, la nivel individual, pentru a combate schimbările climatice?

Ce putem face fiecare, la nivel individual, pentru a combate schimbările climatice?

Ce putem face fiecare, la nivel individual, pentru a combate schimbările climatice?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.05.2024

Mulți oameni, confruntați cu efectele tot mai grave ale urgenței climatice, vor  să știe ce pot face, la nivel personal pentru a se alinia luptei împotriva încălzirii globale. Într-un sondaj realizat de The Guardian, peste 300 de oameni de știință din lume au venit cu posibile soluții.

Cei mai mulți experți chestionați (76%) au sprijinit votul pentru politicienii care se angajează să ia măsuri ferme privind clima, în cazul în care au loc alegeri corecte.

Recomandarea este una importantă, având în vedere că ne aflăm într-un an în care alegătorii din țări precum SUA, Regatul Unit, India, cele din UE, Mexic și Africa de Sud și nu numai, merg la urne.

Care este cea mai eficientă acțiune a unui individ?

„Cred că motivul din spatele lipsei de reacție de până acum este iritarea politicienilor. Sondajele de opinie sugerează că alegătorii sunt de fapt mai dispuși ca guvernele să ia măsuri mai ferme în domeniul climei”, a declarat profesorul Bill Collins, de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

„Știința există, dar lipsa de voință a politicienilor din întreaga lume întârzie [acțiunile] privind schimbările climatice”, a declarat, la rândul lui, profesorul Alexander Milner, de la Universitatea din Birmingham.

Potrivit experților, a doua opțiune pentru cea mai eficientă acțiune demarată la nivel individual a fi reducerea zborurilor cu avionul și a transportului cu combustibili fosili, în favoarea transportului electric și a celui public. Această opțiune a fost susținută de 56% dintre respondenți, iar două treimi dintre ei au declarat că și-au redus deja numărul de zboruri.

Evitarea zborurilor, de avut în vedere?

Zborul este cea mai poluantă activitate pe care o poate întreprinde un individ și reprezintă o mare parte din amprenta de carbon a celor bogați. La nivel mondial, o mică minoritate de persoane este cea care generează emisii de gaze de aviație, doar una din 10 persoane zburând cu avionul.

„Super emițătorii” care zboară frecvent, care reprezintă doar 1% din populația lumii, sunt cauza a jumătate din emisiile de carbon din aviație, pasagerii din SUA având de departe cea mai mare amprentă de carbon dintre țările bogate.

Poate ajuta consumul redus de carne?

Producția de carne are un impact uriaș asupra mediului. Majoritatea oamenilor din țările bogate mănâncă deja mai multă carne decât ar fi sănătos pentru ei. La polul opus, peste 60% dintre oamenii de știință au declarat că și-au redus consumul de carne.

Aproape 30 % dintre experți au spus că cea mai eficientă măsură de combatere a schimbărilor climatice este reducerea consumului carne, în timp ce o proporție similară a susținut reducerea emisiilor generate de încălzirea sau răcirea locuințelor, de exemplu prin instalarea de pompe de căldură.

Este protestul o formă eficientă?

Aproape un sfert dintre oamenii de știință au declarat că au participat la proteste împotriva schimbărilor climatice, în calitate de cetățeni profund îngrijorați de încălzirea globală. Printre aceștia se numără oameni de știință de pe toate continentele, inclusiv din SUA, Argentina, Germania, Bangladesh, Kenya și Australia.

Mulți dintre experți au fost transparenți în ceea ce privește limitele din perspectiva acțiunilor individuale.

Poate ajuta cu adevărat acțiunea individuală?

„Nu se poate merge decât până la un anumit punct. Sunt necesare reduceri profunde și rapide ale emisiilor de carbon din petrol și gaze, precum și din alte sectoare, cum ar fi transportul, care nu pot fi controlate de un individ obișnuit”, a declarat Shobha Maharaj, cercetător în domeniul impactului climatic din Trinidad și Tobago.

„Acțiunile individuale nu pot reprezenta decât o picătură în găleată – doar schimbările sistemice vor fi suficiente”, a declarat profesorul David Wrathall, de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA.

Însă profesorul Hiroyuki Enomoto, de la Institutul Național de Cercetări Polare din Japonia, consideră că, deși acțiunile individuale au un impact redus, acestea sunt importante pentru creșterea conștientizării colective a problemei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?

Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?

Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri

Avertismentul oamenilor de știință: nu putem atinge obiectivele climatice dacă nu renunțăm la carne

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase